open-navfaktor-logo
search
Prijeteće poruke
Lukašenko, predsjednik Bjelorusije o Ukrajini: Za dan-dva bit će rat, a za tri dana pokolj
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, uputio je prijeteće poruke Ukrajini.
27.02.2022. u 12:23
get url
text

U Ukrajini nema nijednog bjeloruskog vojnika, nijednog metka - izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Tamo nema nijednog našeg vojnika. Jučer sam o tome govorio Macronu. Rekao sam mu da tamo nema nijednog vojnika... nijednog bjeloruskog metka, rekao je Lukašenko pojašnjavajući da "Rusiji to nije potrebno".

Potvrdio je da su s teritorije Bjelorusije lansirane rakete na položaje u Ukrajini, ali da je to, kaže, bio iznuđen korak.

Lukašenko kaže i da bi se sukob u Ukrajini mogao pogoršati, stoga se rat, prema njemu, mora zaustaviti.

- Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Vjerujte mi, znam o čemu govorim! Ako se ovako nastavi, bit će mnogo gore. I ni u jednom bunkeru, ni u američkom, ni u bilo kojem drugom, Zelenski (Volodimir, predsjednik Ukrajine) se necće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas - dodao je Lukašenko koji se zatim ispravio:

- Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva bit će rat, a za tri dana pokolj.

Komentirao je ponovo Zelenskog.

- On danas izlazi tamo, ne znam, mamuran, u toj majici i počinje se obraćati bjeloruskom narodu. Bjeloruskom se narodu ima to obraćati, on bolje neka se obrati ukrajinskom narodu i odgovara za ono što se danas događa u Ukrajini - rekao je Lukašenko.

On je tvrdio i da Kijev još niko nije bombardovao.

- Predstavnici ukrajinske elite tražili su da nazovem Zelenskog i pozovem ga na pregovore- rekao je Lukašenko tvrdeći da su ga kontaktirali u subotu te da je on pokušao inicirati razgovor s ukrajinskim kolegom, ali mu je to uspjelo tek u nedjelju ujutro jer su tek tada "pronašli Zelenskog".

Lukašenko kaže da je u razgovoru s "ukrajinskom stranom" nabrojao sve uvjete Moskve pa ustvrdio da se Kijev složio sa svim tačkama, a da ih je potom - odbio.

- Složili su se sa svim tačkama koje sam naveo, čak i više. Suglasili su se sa svim tačkama. Onda me opet zove Putin i kaže odbili su. Ja mu kažem - odbili su, to je njihov izbor - prepričao je Lukašenko.

Rusija neće odustati od svojih planova za Ukrajinu, zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.