open-navfaktor-logo
search
Čekaju odgovore
Macron i Merkel traže objašnjenja SAD-a i Danske o špijuniranju evropskih zvaničnika
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države (SAD) i Dansku da objasne optužbe za špijunažu nekih evropskih zvaničnika, među kojima i njemačke kancelarke.
01.06.2021. u 08:53
get url
text

- To nije prihvatljivo među saveznicima. Držim do povjerenja koje povezuje Evropljane i Amerikance. Zato očekujemo potpunu jasnoću. Tražili smo od naših danskih i američkih partnera sve informacije o tim otkrićima i o prošlim događajima i čekamo odgovore - rekao je Macron na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Merkel nakon sastanka francusko-njemačkog Vijeća ministara.

Merkel je rekla da se slaže s primjedbama francuskog predsjednika te je dodala da se stav Njemačke nije promijenio po pitanju razjašnjavanja događaja.

Njemački mediji izvijestili su u ponedjeljak da je danska obavještajna agencija pomogla američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući Merkel i njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Izvještaj ukazuje na to da je sjeverni susjed Njemačke i partner u EU aktivno sarađivao s SAD-om na špijuniranju njemačkih lidera.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.