open-navfaktor-logo
search
Svjetski lideri
Macron i Scholz sastali se u Parizu: Francuska ne isključuje mogućnost slanja tenkova Ukrajini, a Njemačka...
Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u nedjelju u Parizu sa francuskim kolegom Emmanuelom Macronom povodom obilježavanja 60 godina od potpisivanja Elizejskog sporazuma, piše DW.
22.01.2023. u 20:44
get url
text

Najviši vladini zvaničnici Francuske i Njemačke sastali su se kako bi odali počast historijskom sporazumu koji je jedan od temelja šest decenija saradnje između njihove dvije zemlje.

Govoreći na Univerzitetu Sorbona, njemački kancelar Scholz rekao je da budućnost Evrope počiva na "pokretačkoj sili" Pariza i Berlina.

- Njemačko-francuski motor je mašina za kompromis, dobro podmazan, ali s vremena na vrijeme i glasan i obilježen teškim radom - rekao je njemački kancelar.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Scholz je rekao da će Francuska i Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Elizejski sporazum između Francuske i Njemačke, potpisan 1963. godine, postavio je temelje za blisku bilateralnu saradnju između dva bivša neprijatelja.

Scholz, Macron i oko 300 parlamentaraca iz obje zemlje okupili su se na Sorboni na ceremoniji kako bi proslavili ovu godišnjicu.

Macron je, obraćajući se prisutnima, rekao da su Njemačka i Francuska "očistile put pomirenju" i da zato moraju "postati pioniri za ponovno pokretanje Evrope".

Naglasio je da postoji potreba da se "izgradi novi energetski model", potaknu "inovacije i tehnologije sutrašnjice", i da se osigura da Evropska unija bude "sama po sebi geopolitička sila, u odbrani, u svemirskim otkrićima i diplomatiji".

Tokom dana, članovi francuske i njemačke delegacija učestvovali su u zajedničkom sastanku vijeća ministara u Elizejskoj palati.

U fokusu razgovora bile su energetska i ekonomska politika, kao i sigurnosna i odbrambena politika. Na dnevnom redu bila je i vojna pomoć Ukrajini.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Macron je rekao da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu.

Rekao je da slanje tenkova ne smije eskalirati situaciju i da se mora uzeti u obzir vrijeme za učinkovitu obuku Ukrajinaca, a da pritom ne ugrozi sigurnost Francuske.

- Što se tiče tenkova Leclerc, zamolio sam ministra odbrane da poradi na tome, ali ništa nije isključeno - rekao je Macron.

Scholz je pak rekao da će se sve buduće odluke o isporukama oružja donositi u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Suočen s rastućim pritiskom na zemlju da Ukrajini isporuči tenkove, njemački kancelar je rekao da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj suradnji sa zapadnim partnerima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.