open-navfaktor-logo
search
Novo pravilo
Macron: Škole će biti neumoljive u sprovođenju zabrane muslimanske abaje
Francuski učenici neće proći kroz školska vrata ako se pojave u školi u dugim mantilima, jasno je poručio u petak predsjednik Francuske Emmanuel Macron, rekavši da će vlasti biti nepokolebljive u provođenju novog pravila kada se školska godina nastavi naredne sedmice.
01.09.2023. u 22:11
get url
text

Francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal najavio je na konferenciji za novinare prije četiri dana da će s početkom nove školske godine u ponedjeljak biti zabranjene haljine koje uglavnom nose muslimanke, poznate kao abaje za djevojčice i žene, i hami za dječake i muškarce.

Macron se prvi put javno osvrnuo na pravila oblačenja nakon posjete stručnoj školi u regiji Vaucluse u južnoj Francuskoj.

- Znamo da će biti slučajeva da studenti testiraju pravilo, uključujući i one koji pokušavaju prkositi republičkom sistemu – kazao je francuski čelnik.

Macron je rekao da oni neće moći da uđu na nastavu, ističući da "ćemo biti nepokolebljivi po tom pitanju".

Ministar obrazovanja opisao je djevojčice i dječake koji nose ogrtače u osnovnoj i srednjoj školi kao "kršenje sekularizma", temeljnog principa Francuske. Optužio je neke učenike da koriste tradicionalnu odjeću kako bi pokušali destabilizirati škole.

Novo pravilo naišlo je na neizbježne kritike. Platforme društvenih mreža brujale su od kritičara koji tvrde da široka odjeća koja pokriva tijelo ne predstavlja razmetljivo iskazivanje religije, i da ih ne treba zabraniti u učionicama.

Okvir zabrane je zakon iz 2004. čiji je cilj očuvanje sekularizma u francuskim državnim školama. Zakon je zabranjivao muslimanske marame, ali se odnosio i na velike kršćanske križeve, jevrejske kipe i velike turbane koje nose Siki.

VEZANI TEKST - Francuska će zabraniti nošenje muslimanske abaje u školama

Usvojen je nakon višemjesečne burne i maratonske parlamentarne debate. Muslimani su tvrdili da ih to stigmatizira. Zakon se ne odnosi na univerzitetske studente.

Govoreći o tome kako će se nova mjera provoditi, Macron je rekao da će "posebno osoblje" biti poslato u "osjetljive" škole kako bi pomoglo direktorima i nastavnicima i u dijalogu sa učenicima i porodicama, ako bude potrebno.

Attal je ranije rekao da će 14.000 obrazovnog osoblja na rukovodećim pozicijama biti obučeno do kraja ove godine da se bavi provođenjem i drugim pitanjima u održavanju sekularizma, a 300.000 osoblja će biti obučeno do 2025. godine, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.