open-navfaktor-logo
search
Sud potvrdio optužnicu
Majka i kćerka iz Bužima optužene za ubistvo novorođenčeta
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Hanče Elkasović (42) i Lejle Elkasović (20) iz Bužima, majke i kćerke, zbog osnovane sumnje da je majka počinila krivično djelo ubistvo, a kćerka čedmorstvo.
11.05.2020. u 14:47
get url
text

Optužnicom im se stavlja na teret da su 16. avgusta 2019. godine, u naselju Elkasova rijeka, nadomak Bužima, u porodičnoj kući, usmrtile novorođenče. Nakon što se kćerka porodila u prisustvu majke, rekla joj je kako ne želi dijete, pa su se njih dvije dogovorile da ga usmrte gušenjem.

VEZANI TEKST - Pomogla kćerki da se porodi, pa bebu ugušila dekom: Pritvor osumnjičenim za ubistvo bebe

Nakon toga majka je prerezala pupčanik novorođenčeta, a pri tome ga nije zavezala, a potom je tijelo djeteta zamotala u čaršaf, pa u deku i ostavila ga pored kreveta gdje je ležala kćerka. Novorođenče je tako ostalo bez vazduha, usljed čega je nastupila smrt iskrvarenjem kroz nepodvezani pupčanik, kao i gušenjem zbog začepljenja disajnih organa, pokazala je istraga.

U saopštenju Tužilaštva USK navodi se kako je osnovanost optužnice potvrđena provedenom istragom i brojnim prikupljenim dokazima, a prvenstveno nalazima i mišljenjem vještaka sudske medicine i patologije.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta na kojem će se optužene izjasniti o svojoj krivnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.