open-navfaktor-logo
search
Industrija
Marinković: Cijena mlijeka će biti tržišna, stimulisati primarne proizvođače
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Zdravko Marinković izjavio je da se, kada je riječ o mljekarskoj industriji, treba dugoročno razmišljati da se stočarstvo razvija i subvencioniše kako bi se osigurala sirovinska baza.
08.09.2022. u 14:41
get url
text

Vlada Republike Srbije privremeno je ograničila izvoz mlijeka u susjedne zemlje, osim u zemlje Otvorenog Balkana, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, pa se, kako je rekao Marinković, i kod nas u medijima povela polemika kako će se to odraziti na naše tržište i imamo li dovoljno mlijeka. Ova mjera Vlada Republike Srbije je ograničena na mjesec dana, vjerovatno dok se, kako je dodao, ne sagledaju njihovi bilansi.

VEZANI TEKST - Iz Udruženje poljoprivrednika poručuju da je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH stabilna

- Što se tiče BiH, svjedoci smo nekoliko, rekao bih oprečnih stavova ili izjava pojedinih udruženja iz Federacije BiH koji kažu da je stabilno snabdijevanje, da nema problema, a pojedini govornici iz Republike Srpske kažu da u osnovi može doći do krize. Ja mislim da trenutno ne stojimo loše kada je to u pitanju budući da se radi o UHT mlijeku koje mi generalno najviše izvozimo u inostranstvo tako da se, ukoliko dođe do neke nestašice na području BiH, te količine mogu preusmjeriti na zadovoljavanje domaćih potreba - naveo je Marinković.

Prema njegovim riječima, što se tiče bilansa BiH kada se radi o mlijeku i mliječnim proizvodima, naš izvoz iznosi oko 32 miliona KM u zemlje okruženja, a prednjači Crna Gora, Hrvatska, Srbija također. Ono što je nepovoljno za nas generalno odnosi se na to da uvoz iznosi više od 90 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Marinković je dodao da naša proizvodnja nije na takvom nivou da može zadovoljiti domaće potrebe u proizvodima više faze prerade, tako da najviše uvozimo sireve različite kvalitete i masnoće i to nam oprerećuje ovaj bilans koji bi, kada je riječ samo o mlijeku, bio mnogo bolji.

VEZANI TEKST - Proizvođači poručuju: Litar mlijeka prešao je dvije KM, slijedi nam nestašica, farme se gase

Cijena mlijeka zavisi od inputa koje poljoprivrednici imaju prilikom proizvodnje sirovog mlijeka, a zatim i u preradi. Ovu godinu, kada su u pitanju najprije primarni proizvođači, obilježili su suše, problemi u vezi osiguranja i poskupljenje krmnog bilja. Neki od proizvođača najavili su da će smanjiti stočni fond jer vjerovatno ne mogu da osiguraju prehranu.

- Cijena će biti tržišna, a vlade koje osiguravaju subvencije bi morale povesti računa o tome da se osiguraju stimulacije, odnosno da se pomogne primarnim proizvođačima da zadrže nivo proizvodnje makar na ovom nivou. Ono što generalno svi iz ove branše skreću pažnju, a moramo i mi, jeste da moramo značajnije povesti računa o primarnoj proizvodnji i stočarstvu kao baznoj grani koja osigurava sirovine i da nastojimo da ubuduće razvijamo stočarstvo kako bismo imali kvalitetnu sirovinu i povećali proizvodnju mlijeka i mlječnih proizvoda - istakao je Marinković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.