open-navfaktor-logo
search
Nezuk
Marš mira: Upriličeno postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH
U Nezuku, nedaleko od Sapne kod Kalesije, u poslijepodnevnim satima upriličeno je postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i onih koji su preživjeli "marš smrti" iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
07.07.2021. u 21:25
get url
text

Time je počeo oficijelni dio 17. po redu Marša mira, koji sutra ujutro kreće iz Nezuka prema Potočarima gdje će se 11. jula u Memorijalnom centru klanjati kolektivna dženaza i obaviti ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici.

Komandant 28. divizije Armije RBiH Naser Orić izjavio je da je događaj upriličen kako bi preživjeli evocirali uspomene na dane kada su vršili proboj.

- To je evociranje uspomena na one dane kada su oni vršili proboj, odnosno kada su prošli kroz pakao. Sa ovog skupa želim poručiti da se nikada ne smije zaboraviti zlo, genocid. Poruka je da se nikada i nikome ne desi ono što se nama desilo i da ne dozvolimo da dođemo u takvu situaciju da nam se to desi. Moramo biti uvijek na oprezu, živjeti i imati suživot, voljeti svoje i poštovati tuđe - poručio je Orić.

Predsjednik Pododbora za Marš mira 2021 Zulfo Salihović pojasnio je da je večeras upriličeno okupljanje veterana 28. divizije Armije RBiH i onih koji su preživjeli "marš smrti" iz jula 1995. godine.

- Ovo je i doček učesnika Marša mira koji su prethodnih dana krenuli iz različitih dijelova BiH. Tradicionalno uoči polaska Marša mira mi smo uveli i ovu manifestaciju. Cilj je da mi koji smo preživjeli "marš smrti" iz jula '95. ovdje svjedočimo, prenosimo naša iskustva - pojasnio je Salihović.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić u Nezuku je prisustvovao okupljanju preživjelih veterana koje se organizuje u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

U obraćanju je istakao da današnje okupljanje svjedoči odlučnosti da se put koji su prešli stanovnici "sigurne zone" neće zaboraviti i da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene.

- Danas kada imamo važeće presude naša je obaveza još veća da ustrajavamo na istini i konačnoj pravdi. Konačna pravda jeste uklanjanje svih posljedica nastalih agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinjenim, dokazanim i presuđenim genocidom. Niko od nas nema pravo da odustane na ovom putu ma koliko on bio težak, pun izazova i prijetnji.

Nijedan put ne može biti teži, izazovniji i opasniji od onoga kojeg su prešli stanovnici "Sigurne zone UN-a" Srebrenica 11. jula 1995. godine, a mnogi nisu uspjeli. Mi smo danas ovdje zbog onih koji su preživjeli i zbog onih koji su ubijeni da pokažemo da nismo i da nikada nećemo zaboraviti genocid i da nećemo odustati od našeg Podrinja i naše domovine Bosne i Hercegovine - poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.