open-navfaktor-logo
search
Sveprisutna ideja
Među prvim u svijetu: Španija počinje pilot-projekat četverodnevne radne sedmice
Španija bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevnu radnu sedmicu nakon što je vlada pristala pokrenuti pilot-projekat za kompanije zainteresirane za tu ideju.
15.03.2021. u 09:13
get url
text

Ranije ove godine je ljevičarska stranka Más País objavila da je vlada prihvatila njen prijedlog za testiranje ideje.

Od Novog Zelanda do Njemačke, ideja je sve prisutnija. Njene pristalice navode da je to sredstvo za povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borbu protiv klimatskih promjena, a ova ideja je dobila novo značenje zbog pandemije.

Ljevičarske stranke u Španiji, gdje je 44-dnevni štrajk u Barceloni 1919. rezultirao time da je zemlja postala jedna od prvih u zapadnoj Evropi koja je usvojila osmosatni radni dan, prihvatile su tu ideju, piše The Guardian.

Iako će se tačni detalji pilot-projekta uvođenja četverodnevne radne sedmice uskladiti s vladom, stranka Más País je predložila trogodišnji projekat vrijedan 50 miliona eura koji će kompanijama omogućiti da isprobaju ove smanjene sate uz minimalan rizik.

Héctor Tejero iz Más Paísa je procijenio da bi pilot-projekat mogao započeti već na jesen.

Ova stranka se nada da će se prenijeti iskustvo softverske kompanije Delsol iz Španije, koja je prošle godine postala prva u zemlji koja je provela četverodnevnu radnu sedmicu.

- Primijetili su smanjenje izostanka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su sretniji - rekao je Tejero.

Izvor iz španskog ministarstva industrije rekao je da su razgovori oko pilot-projekta u početnoj fazi. U ovom trenutku sve je otvoreno, od troškova pilot-projekta do broja uključenih kompanija.

U nekim dijelovima Španije se protive ideji, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji opisao ju je kao "ludilo" nakon najgore recesije u zemlji od građanskog rata.

- Izlazak iz ove krize zahtijeva više rada, a ne manje - rekao je Ricardo Mur iz CEOE-a na forumu u decembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.