open-navfaktor-logo
search
Oglasilo se i Tužilaštvo BiH
Međunarodna akcija Zip: Osumnjičeno 17 osoba za organizovano krijumčarenje migranata
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Tuzlanskog kantona, pod nadzorom tužiteljice iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, provode hapšenja i pretrese objekata i vozila u okviru akcije kodnog imena Zip.
06.02.2024. u 15:08
get url
text

Aktivnosti su usmjerene prema 17 prijavljenih osoba, koja su osumnjičena za organizovano i kontinurano krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske, prema R Hrvatskoj i zemljama EU-a.

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici te organizovane grupe su pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili ilegalne migrante, koji su nakon toga redovnim letovima i avio-linijama dolazili u Bosnu i Hercegovinu, gdje su pripadnici organizovane grupe vršili njihov prihvat, smještaj, kao i pripremu za njihovo dalje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gdje bi u kamionima koji voze robu na područje Njemačke i EU, ostavljali prostor za smještaj migranata, koji bi na taj način bili transportovani prema EU.

Sumnja se da je na navedni način ova grupa prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata, a agencije za provedbu zakona u BiH i Hrvatskoj, uspjele su otkriti i presresti četiri transporta, sa oko 60 ilegalnih migranata.

VEZANI TEKST - Tokom međunarodne akcije SIPA-e, MUP-a Hrvatske i Europola u BiH uhapšeno devet osoba

Nakon policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje će postupajuća tužiteljica, odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim koracima i aktivnostima u istrazi.

Partnerske institucije i agencije u R Hrvatskoj, istovremeno provode aktivnosti na terenu, usmjerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriji Hrvatske.

Borba protiv ilegalnih migracija, jedan je od prioriteta rada Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona, sa gotovo svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH, saopćeno je iz tog tužilaštva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.