open-navfaktor-logo
search
Poslovanje u 2023.
Međunarodni aerodrom Tuzla: Planirano 600.000 putnika, završetak Atrija, trećeg gatea i parkinga
Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) ovih dana obilježava 25 godina rada, a u ovoj godini jubileja planirano je 600 hiljada putnika i nekoliko većih projekata.
31.01.2023. u 18:41
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla

- Wizz Air posluje sa dva bazna aviona i 14 destinacija, a Ryanair ima tri destinacije. Trenutno imamo 166 zaposlenih, radimo 20 sati dnevno, a naša tendencija je da to povećamo na 24 sata - kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

Plan rada MAT-a za 2023. godinu danas je usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, baš na dan kada će početi i jedan od najznačajnijih projekata za aerodrom, izgradnja trećeg gatea.

- Rok za završetak trećeg gatea, a što i očekujemo da radovi budu okončani, jeste tokom ljeta. Također, radimo pakrnig površine 16.500 kvadratnih metara i na to ćemo pokušati da stavimo tačku u ovoj godini. Atrij je u fazi unutrašnjih radova i to će, najvjerovatnije, biti gotovo u martu - navodi Halilčević.

Izgradnjom trećeg gatea MAT bi mogao puno više ponuditi aviokompanijama, a onda bi cilj u poslovanju mogao biti postavljen na milion putnika godišnje. Taj projekat i izgranja parkinga bit će finansirani s dva miliona maraka koje je za MAT izdvojio Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.