open-navfaktor-logo
search
Ankara
Međunarodni simpozij: Pojedine stranke koriste islamofobiju kako bi ostvarile izborni rezultat
Ambasador Palestine u Ankari Faed Mustafa kazao je kako političke partije u Izraelu posežu za islamofobijom kako bi ostvarile uspjeh na izborima.
25.05.2021. u 20:42
get url
text

U Ankari se održava prvi po redu Međunarodni simpozij "Mediji i islamofobija", a govornici druge sesije nazvane ”Institucionalizacija borbe protiv islamofobije” bili su palestinski ambasador Mustafa, čelnik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates, pomoćnik čelnika Direktorata za komunikacije Cagatay Ozdemir, generalni koordinator SETA-e Burhanettin Duran i izvršni direktor nezavisne Stalne komisije za ljudska prava pri Organizaciji za islamsku saradnju (OIC) Marghoob Saleem Butt.

Mustafa je kazao kako kada se uporede dešavanja u Palestini s islamofobijom, koja je tema simpozija, može se primijetiti veza između njih. Smatra i kako stranke koje učestvuju na izborima u Izraelu koriste islamofobiju tokom svoje kampanje.

- Nastoje islam prikazati kao veliku opasnost i tako ostvariti uspjeh na izborima - kazao je Mustafa.

Mišljenja je i kako islamski svijet treba dobro biti upoznat s islamofobijom te spriječiti njeno širenje i zloupotrebe.

Osvrnuvši se na dešavanja u Al-Aksi, te na tenzije između Izraelaca i Palestinaca, Mustafa je kazao kako da bi se ostvarila borba protiv islamofobije treba se boriti protiv politike jevrejskih ekstremista. Čelnik YEE-a Ates istakao je kako su simpoziji ovakve prirode iznimno značajni, pogotovo sa historijskog značaja. Tom prilikom podsjetio je na dešavanja u Španiji 1492. godine kada Jevrejima nisu pružene nikakve mogućnosti, a Osmanlije im otvorile svoja vrata. Kazao je i kako islamofobija virus.

- Islamofobija je zaista jedan virus. Moramo naučno istražiti kako i u kojim laboratorijama on biva proizveden kako bi smo imali argumente protiv njega - naglasio je Ates.

Podsjetio je kako je YEE most koji spaja Tursku s ljudima iz cijelog svijeta, a upravo uspostavljanje takvih odnosa može biti jedno od najvažnijih oružja u borbi protiv islamofobije.

Na sve veći rast islamofobije upozorio je i Ozdemir koji je kazao kako se Direktorat za komunikacije od svog osnivanja bavi i ovim pitanjem. Ukazao je i na nekoliko radikalnih desničarskih političara u Evropi koji islamofobiju zloupotrebljavaju u cilju ostvarenja izbornog rezultata.

Smatra kako su mediji jedna od ključnih tačaka u borbi protiv islamofobije te ukazao na značaj objektivnog izvještavanja uzimajući u obzir sve oblike diskriminacije prema muslimanima. Duran je kazao kako islamofobija nije prisutna samo na Zapadu nego i drugim nemuslimanskim zajednicama. Istakao je kako je islamofobija, koja se jasno vidi u Evropi, prisutna svugdje u svijetu, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Butt smatra kako se u Evropi mnogo govori o slobodi izražavanja i ljudskim pravima, ali da to biva zanemareno kada je riječ o muslimanima. Osvrnuvši se na radikalne grupe u Evropi, Butt je kazao kako je potrebno detaljnije istraživati islamofobiju i nastaviti intenzivnu borbu protiv iste.

Dvodnevni simpozij održava se u međunarodnom kongresnom i izložbenom centru ATO u glavnom turskom gradu Ankari. Simpozij organiziraju Vrhovno vijeće radija i televizije (RTUK), Predsjedništvo za vjerska pitanja, Univerzitet Erciyes, Turska radiotelevizija (TRT) i analitički centar SETA sa sjedištem u Ankari.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.