open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Tirani
Merkel: Berlinski proces nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji
Nakon sastanka sa šefovima vlada država Zapadnog Balkana u Tirani, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Albanije Edi Rama održali su zajedničku konferenciju za novinare.
14.09.2021. u 17:35
get url
text

Merkel i Rama su se fokusirali na pitanja vezana za Berlinski proces, napredak evropskih integracija i proces regionalne saradnje.

Rama je naveo da je najveće dostignuće Berlinskog procesa uspostavljanje duha saradnje. Rekao je da je to proces koji je dalekovida vizija, ne samo da prođe kroz fazu od nekoliko godina, već po njemu da "zajedno sagledamo budućnost".

- Pored svih konkretnih rezultata u pogledu oblasti koje pokriva Berlinski proces, verujem da je najveće postignuće ovog procesa uspostavljanje duha saradnje, interakcije i osjećaja za zajedničku budućnost - istakao je Rama.

On je naglasio da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije ništa drugo nego oruđe regiona za implementaciju Berlinskog procesa. Albanski premijer je rekao da je danas Zapadni Balkan mnogo bolje mjesto nego što je bio prije nego što je Merkel započela Berlinski proces.

- Angela Merkel će nedostajati ovom regionu. Danas je trenutak kada smo svi svjesni šta je kancelarka uradila i kakvu prazninu ostavlja. Bez kancelarke Merkel, Balkan ne bi bio isti kakav je danas, niti bi Evropa bila ovakva kakva je danas - poručio je Rama.

Kancelarka Merkel je sa svoje strane rekla da bi se mogla dodatno proširiti saradnja sa Albanijom.

- Vjerujem da su i Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete postavljene za početak pregovora o članstvu. Nažalost, to Njemačka nije postigla tokom predsjedavanja savjetom zbog veta Bugarske, ali smo također obećali da ćemo biti uz ovaj proces jer je u njega uloženo mnogo energije - kazala je Merkel.

Ona je naglasila da Berlinski proces nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Prema njenim riječima, pregovori o članstvu svake od zemalja će se održati, ali i da države imaju različite statuse u pogledu napretka evropskih integracija.

- Nešto drugo je proces saradnje na regionalnom nivou, ideja koju je prihvatila EU ili sa njemačkog stanovišta. Pozdravljam ovo i iskreno se nadam da će se nastaviti u ovom pravcu - rekla je Merkel.

Kancelarka se tokom posjete Albaniji sastala i sa šefovima vlada država Zapadnog Balkana sa kojima je razgovarala o pitanjima regionalne saradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.