open-navfaktor-logo
search
Tehnološki gigant
Microsoft steže kaiš, odlučio "zamrznuti" plaće radnicima
Gigant IT industrije Microsoft donio je odluku da zamrzne plaće svim radnicima sa punim radnim vremenom kako bi se "uhvatio ukoštac sa aktuelnim makroekonomskim teškoćama", i tako postao posljednji u nizu američkih tehnoloških lidera koji su stegli kaiš u vrijeme rastuće neizvjesnosti.
11.05.2023. u 19:56
get url
text

Izvršni direktor Satia Nadela objasnio je u internom memorandumu taj potez kao neophodan za stvaranje "dovoljnog prinosa" za ulaganje u veliko pomjeranje platforme ka vještačkoj inteligenciji.

Kompanija će, međutim, razmotriti povećanje stopa naknada za radnike po satu, uz održavanje programa bonusa i nagrađivanja akcijama "bez prekomjernog finansiranja", rekao je Nadela bez detaljnijeg objašnjenja, prenio je Bloomberg.

- Kao kompanija prepoznajemo da navigacija kroz dinamično ekonomsko okruženje i velike promjene zahtijevaju od nas da donesemo kritične odluke o tome kako ulažemo u naše ljude - rekao je portparol kompanije.

Tehnološke kompanije su smanjile troškove na globalnom nivou kako bi uračunale slabu potražnju potrošača i ojačale svoje finansije uoči potencijalne recesije u SAD-u. Ove godine, Microsoft je počeo da otpušta hiljade radnih mesta, pridruživši se kompanijama Meta, Amazon i Alphabet.

Proizvođač softvera prošlog mjeseca je izvijestio o kvartalnom profitu i prodaji koji su nadmašili ranije projekcije i ulaže ogromna sredstva u svoj projekat vještačke inteligencije (AI). To uključuje prijavljene nove investicije od 10 milijardi dolara u OpenAI i Bing bot za internet pretragu – strategiju za povećanje buduće prodaje Azure usluga u oblaku, oglasa za pretragu i programa za kancelarijsku produktivnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.