open-navfaktor-logo
search
Ostvario dječački san
Milijarder koji je jučer letio u svemir ima firmu u Bosni i Hercegovini
Britanski poduzetnik Richard Branson postao je jučer prvi milijarder koji je brodom vlastite kompanije Virgin Galactic letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju.
12.07.2021. u 10:04
get url
text

Brenson, čija se imovina procjenjuje na oko 7,7 milijardi dolara, veoma je specifičan poduzetnik kojeg su kroz život vodile genijalne ideje i strast za avanturama.

Sin šankera i sjuardese, koji nikada nije završio ni srednju školu, razvio je posao počevši od prodaje magazina i muzičkih ploča, a danas mu je glavna preokupacija izgradnja svemirskih brodova, piše BiznisInfo.  

Rođen je 18. jula 1950. u mjestu Surrey u Engleskoj. Patio je od disleksije zbog čega je napustio školu sa 16 godina nakon čega je osnovao Virgin Records. Biznis je započeo u muzičkoj industriji, a kasnije ga razvio u raznim pravcima, uključujući kompaniju za svemirski turizam Virgin Galactic. Poznat je po svom avanturističkom duhu, koji ga je vodio i na putovanje balonom preko okeana.

U svojim prvim poduzetničkim koracima pokrenuo je kompaniju za dostavu muzičkih ploča kako bi finansirao svoj magazin. No, "stao je na noge" kad je otvorio prodavnicu muzičkih ploča u ulici Oxford. Uslijedilo je otvaranje muzičkog studija i tako nastaje Virgin Records. Branson je potpisujući ugovore sa zvijezdama u usponu, poput Sex Pistolsa, Culture Cluba, Rolling Stonesa i Genesis, učinio da Virgin Music postane jedna od šest vodećih muzičkih kompanija na svijetu.

Tu se nije zaustavio, kupio je kompaniju za putovanja Voyager Group 1980. godine, avioprijevoznika Virgin Atlantic 1984. itd. Zapao je u finansijske probleme 1992. te je naredne godine Virgin Records prodao za milijardu dolara. No, Branson je ostao uj muzičkom biznisu, te osniva, Virgin Radio, potom 1996. novu muzičku kompaniju V2, a njegova grupacija Virgin Group nastavila se širiti i dosegnula je 35 država sa 70.000 zaposlenika.

Biznis je potom proširio kompanijama mobilne telefonije, željezničkog transporta, svemirskog turizma itd. Godine 2010. osnovao je firmu Virgin Hotels koja je ove godine najavila prisustvo u Las Vegasu preuzimanjem Hard Rock hotela. Posljednjih godina Brenson je uglavnom fokusiran na svemirski turizam.

Brenson je jučer obavio let do svemira na VSS Unityju, proizvodu njegove kompanije Virgin Galactic Holding. Nakon što je s još pet osoba bio na rubu svemira, Brenson se uspješno vratio na Zemlju. Sve se dešavalo iznad pustinje u Novom Meksiku, a let koji je trajao oko sat završio je na na pisti u Spaceportu America. Ovo putovanje će biti uvod u komercijalne, turističke letove u svemir.

– Želio sam da odem u svemir otkad sam bio dijete i želim da omogućim stotinama hiljada drugih ljudi tokom sljedećih 100 godina da mogu da odu u svemir – rekao je BBC-ju Brenson.

Zanimljivo je da kompanija Virgin Pulse Bosnia već nekoliko godina posluje u Tuzli. Ova kompanija je dio firme Virgin Pulse koja je u Brensonovom vlasništvu. Riječ je o softverskoj kompaniji koja u našoj zemlji konstantno širi kapacitete i upošljava nove mlade, obrazovane kadrove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.