open-navfaktor-logo
search
Obnovljivi izvori energije
Milionska podrška Evropske unije za izgradnju vjetroelektrane na Vlašiću
EIB Global će u okviru inicijative Global Gateway osigurati 36 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane Vlašić u regiji Travnik. Očekuje se da će nova vjetroelektrana ojačati snabdijevanje energijom i povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Bosni i Hercegovini.
20.02.2024. u 09:55
get url
text

EIB Global, financijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije, potpisao je kredit od 36 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane snage 50 MW na visokoj visoravni planine Vlašić, koja se nalazi oko 15 kilometara sjeverno - zapadno od Travnika. Zajam dolazi uz 21 milion eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija dodijelila u decembru 2023. godine putem Investicijskog fonda za Zapadni Balkan (WBIF).

Usklađeno s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, postrojenje uključuje do 18 vjetroagregata i njihovu povezanost s nacionalnom energetskom mrežom, a očekuje se da će proizvoditi 115 GWh/godišnje električne energije. Ova proizvodnja je ekvivalentna energetskoj potražnji 20.000 domaćinstava i istisnut će 140.000 tona CO2 godišnje, navodi se u saopćenju EIB-a Global. 

- Kao klimatska banka EU-a, ovo strateško ulaganje pokazuje odlučnost EIB-a da poveća svoju finansijsku i tehničku podršku za rješavanje izazova povezanih sa zelenom tranzicijom u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Podržava energetske i klimatske ciljeve zemlje, istovremeno potičući otporan ekonomski razvoj koji osigurava stabilno snabdijevanje energijom i stvara nova radna mjesta. Za EIB Global, vodećeg finansijera energetske tranzicije i klimatskih mjera, važno je podržati sve zemlje i regije i osigurati da ova tranzicija bude pravedna i održiva - rekao je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

S obzirom na predanost Bosne i Hercegovine provedbi Zelene agende, zemlja je već počela ulagati u proizvodnju obnovljive energije, što će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, osigurati čist zrak i poboljšati nacionalnu ekonomiju.

Projekt vjetroelektrane Vlašić procijenjen na više od 91 milion eura. Za njegovu izgradnju Evropska unija izdvojila je ukupno 21 milion eura bespovratnih sredstava. Osim EU fondova, Bosna i Hercegovina daje doprinos od 16,7 miliona eura, dok KfW razvojna banka nudi kredit od 16,5 miliona eura, saopćeno je iz EIB-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.