open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Miljan Žarković pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora jer je ubio majku bacivši je s balkona
Miljan Žarković (40) pravosnažno je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva majke Dese Žarković (65). Žarković je majku ubio bacivši je sa balkona stana u kojem su živjeli.
02.02.2021. u 13:12
get url
text

Odluku je donijelo vijeće Vrhovnog suda RS-a, a prvostepenom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu iz jula 2020. godine, Žarković je bio osuđen na 12 godina zatvora.

- Odbijaju se kao neosnovane žalbe okružnog javnog tužioca u Istočnom Sarajevu, Područna kancelarija u Vlasenici, i branioca optuženog Miljana Žarkovića i potvrđuje presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu - potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS-a.

Optužnica ga je teretila da je 21. decembra 2018. godine došao u stan u kojem je živio s roditeljima i bez povoda počeo da baca stvari kroz prozor i sa balkona, nakon čega su roditelji izašli na balkon i pokušavali da ga smire. Dodaje se da ga je majka upozorila da će pozvati policiju, nakon čega ju je uhvatio u predjelu grudi i gurnuo na ogradu balkona.

- Zatim ju je uhvatio objema rukama u predjelu nogu i uz pomoć fizičke snage je prebacio preko ograde, svjestan da je na ovaj način može usmrtiti, što je i htio, usljed čega je žena pala na zemljanu podlogu pored stepeništa na ulazu u zgradu, udarivši najprije glavom i zadobila je tjelesne povrede - stajalo je u optužnici.

Usljed pada, žena je zadobila višestruke povrede i preminula na mjestu događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.