open-navfaktor-logo
search
Uzgoj pilića
Ministar Dedić u Brezi otvorio novoizgrađeni pogon kompanije Kokoda
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić svečano je otvorio novoizgrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije Kokoda d.o.o. u Brezi.
28.06.2022. u 19:45
get url
text

Bračni par Mahir i Selma Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju kompanije Kokoda donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. Ukupna investicija u razvoj kompanije iznosi 540.000 KM od čega je posredstvom Razvojne banke Federacije BiH osigurana povoljna kreditna linija i grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 128.900 KM.  

Ministar Dedić je puštanjem u pogon sistema za hranjenje i napajanje pilića te simboličnim presijecanjem vrpce ozvaničio početak rada novosagrađenog objekata kompanije Kokoda u Brezi. 

- Programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osmišljeni su s ciljem podrške našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima. Podrška je, posebno bitna u početku proizvodnje za nove investicije i sretni smo da danas svjedočimo otvorenju novoizgrađenih proizvodnih pogona za uzgoj i tov pilića u Brezi. Naravno, ovogodišnjim Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju planirana je podrška za ovu vrstu proizvodnje koja će svim proizvođačima biti od koristi, ali i otvoren javni poziv za nabavku nove opreme, mehanizacije, izgradnju objekata i druge investicije u poljoprivredno-prehramenom sektoru, kojima ćemo poboljšati poslovni ambijent i podržati otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta - izjavio je ministar Dedić. 

Direktorica kompanije Kokoda Selma Hodžić kaže kako je sve veća potražnja na tržištu za hranom te su u tom pravcu odlučili usmjeriti investiciju. 

- U dosadašnji razvoj kompanije uložili smo više od 500 hiljada KM. S obzirom na to da je u pitanju porodični biznis, u početku će naša petočlana porodica, suprug, tri kćerke i ja, brinuti o različitim aspektima poslovanja. Ovom prilikom zahvaljujem se Federalnom ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Dedićem, koji su prepoznali naša nastojanja da svojim radom doprinesemo boljem poslovnom ambijentu i podrže nas kroz program kojim je uz grant sredstva ministarstva od 129 hiljada KM osigurana i povoljna kreditna linija Razvojne banke FBiH. Svakako zahvalnost dugujemo i lokalnim vlastima kao i našim poslovnim partnerima. Očekujem da kroz određeno vrijeme uposlimo i dodatne radnike i proširimo proizvodnju - kazala je Hodžić tokom svečanog otvorenja proizvodnog pogona.    

Merima Hodžić, najstarija kćerka Hodžića, smatra kako je ovo prilika da svojim vršnjacima pošalje poruku da se radom i zalaganjem mogu ostvariti zapaženi rezultati u Bosni i Hercegovini. 

- Rad i privređivanje su nešto što mlade može spriječiti u odlasku iz naše zemlje. Uz pruženu podršku vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve i biti sretni "svoji na svome" - kazala je tokom otvorenja Merima Hodžić. 

Načelnik Vedad Jusić poručio je da je Breza sredina u koju vrijedi ulagati te da je kompanija Kokoda jedan takav primjer. Jusić je zaželio uspješno poslovanje i rad porodici Hodžić te pružio podršku njihovim nastojanjima da u budućnosti prošire proizvodne kapacitete.

Objekat će, kako je rečeno, tokom otvorenja imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu, a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.