open-navfaktor-logo
search
Sjednica UIOBiH
Ministar finansija FBiH Toni Kraljević uložio veto na isplatu 80 miliona KM RS-u, podržao ga Zijad Krnjić
Federalni ministar finansija Toni Kraljević iskoristio je pravo veta i na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) blokirao isplatu 80 miliona KM manjem bh. entitetu RS. Protiv ove isplate, koja bi bila nepravedna po Federaciju Bosne i Hercegovine, bio je i član Upravno odbora UIOBiH Zijad Krnjić.
15.06.2023. u 11:33
get url
text
Toni Kraljević
Toni Kraljević

Riječ je o novcu koji je od 2018. godine prikupljan od akciza na gorivo.

- Ja sam član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz reda finansijskih stručnjaka ispred Federacije Bosne i Hercegovine. U sastavu UO su, u skladu sa Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja, državni ministar i entitetski ministri finansija, te po jedan finansijski ekspert iz oba entiteta i sa nivoa države Bosne i Hercegovine, dakle šest. Već niz godina Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije izabralo eksperta sa nivoa Bosne i Hercegovine, tako da Upravni odbor trenutno radi sa pet članova - govori nam Krnjić i dodaje:

- Upravni odbor u pravilu, u skladu sa zakonom, odluke donosi konsenzusom, a kod pojednih vrsta odluka, od kojih je bila i ona kandidirana jučer, ako nema konsenzusa, dovoljna je prosta većina, ali ako su u toj većini sva tri ministra finansija. Dakle eksperti, pa i ja, nemaju mogućnost veta kod odluka, kakva je bila ona od jučer. Međutim pošto je protiv odluke bio, osim mene i ministar finansija FBiH (Toni Kraljević), iako je glasanje bilo 3:2 "za", odluka nije donesena.

Pojašnjava da je u jučerašnjoj situaciji, po inicijativi dosadašnjeg ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, bio prijedlog da se ponovo privremeno raspodjeli, po omjeru 59:39:2 određenom 2009. godine kao privremeni, akumuliranih oko 220 miliona KM.

Zijad Krnjić 

- Ta sredstva su se akumulirala kao 10 posto do sada ubranih sredstava za putarine, koja su predviđena za poravnanje, kada se definiraju konačni kriteriji za raspodjelu. Treba reći da je, slično jučer, već tri puta u prethodnim godinama, posljednji put 2018. godine, raspodijeljeno do tada ubranih 10 posto, oko 76 milona KM.

Radna grupa UO UIO, za izradu kriterija, ima u razmatranju nekoliko kriterija: učešće u krajnjoj potrošnji, kako se dijeli PDV, broj registriranih automobila, ukupni BDP po entitetima i BD, ubrana sredstva za putarine prema sjedištu obveznika, dužina putne mreže, itd.

Po svakom od tih kriterija, osim dužine putne mreže, što i nije smislen kriterij, Federaciji pripada svih tih 220 miliona, uz dva-tri miliona Brčko distriktu, pa i više, tako da ministru finansija FBiH, koji u ovim odlukama ima pravo veta, i meni nije bio prihvatljiv prijedlog iz RS-a - pojasnio nam je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.