open-navfaktor-logo
search
U pratnji vojnog vrha
Ministar odbrane Turske posjetio iračku granicu
Ministar nacionalne odbrane Turske Yasar Guler posjetio je u nedjelju južnu granicu zemlje s Irakom za vrijeme tekućih antiterorističkih operacija.
24.12.2023. u 13:00
get url
text

- Ministar nacionalne odbrane Yasar Guler, koji je cijele noći vodio operacije iz Operativnog centra zračnih snaga, otišao je na iračku granicu u zoru - objavilo je Ministarstvo na društvenoj mreži X, dodajući da je Guler bio u pratnji vojnog vrha.

U turskim zračnim napadima uništeni su deseci terorističkih ciljeva u sjevernom Iraku i Siriji, a mnogi teroristi su neutralisani nakon što su teroristi PKK od petka ubili 12 turskih vojnika u sjevernom Iraku.

- Zračni napadi su izvedeni kako bi se eliminisali teroristički napadi na Tursku i njene sigurnosne snage iz sjevernog Iraka i Sirije neutralizacijom pripadnika terorističke grupe PKK i drugih terorističkih elemenata i kako bi se osigurala sigurnost granica u skladu s legitimnim pravima samoodbrane koja proizilaze iz čl. 51 Povelje UN-a - navodi se u saopćenju Ministrstva.

Guler je čestitao pilotima koji su učestvovali u izvođenju operacije, zajedno s visokim komandantima Oružanih snaga Turske.

Nakon napada terorista PKK u sjevernom Iraku, Turska je ponovo potvrdila odlučnost da se bori i eliminiše terorizam na njegovom izvoru. Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan obećao je u subotu da će Turska spriječiti pojavu terorističkih struktura u sjevernom Iraku i Siriji bez obzira na cijenu.

Teroristi PKK se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turska.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.​
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.