open-navfaktor-logo
search
Uspješna akcija
Ministarstvo odbrane Turske: Neutralisano 19 terorista u operaciji "Kandža-Katanac" na sjeveru Iraka
Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je, prema preliminarnim podacima, neutralisano 19 terorista u operaciji "Kandža-Katanac" na sjeveru Iraka.
18.04.2022. u 14:57
get url
text

Turska je pokrenula novu prekograničnu antiterorističku operaciju protiv terorističke grupe PKK-a na sjeveru Iraka. Iz Ministarstva je navedeno da je operacija pokrenuta sinoć u cilju sprečavanja terorističkih napada u sjevernom Iraku i osiguranja granične sigurnosti.

Operacija "Kandža-Katanac", u kojoj učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata, posebno je usmjerena na područja Metine, Zap i Avasin-Basyan.

Na ovim prostorima se uništavaju skrovišta, skladišta municije, štabovi, sabirne lokacije i tunelska mreža.

Iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je da su postignuti ciljevi iz prve faze.

- Operacija se nastavlja uspješno kako je i planirano - istakli su iz Ministarstva odbrane Turske.

Kako su naveli, turske snage su počele preuzimati kontrolu nad tim područjem.

- Nastavljamo sa pretraživanjem terena. Sva skloništa, bunkeri i takozvani stožeri, kao i špilje i jazbine terorista će biti uništeni jedan po jedan. Prema preliminarnim podacima, u operaciji je neutralisano 19 terorista. Ocjenjujemo da će se taj broj povećavati. Tokom operacije ranjena su četiri naša herojska saborca - saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Poručili su da teroristi moraju shvatiti da nemaju gdje pobjeći.

- Moraju se predati pravdi. Odlučni smo spasiti našu plemenitu naciju od pošasti terorizma - dodali su iz Ministarstva odbrane Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.