open-navfaktor-logo
search
Povezivanje
Ministarstvo privrede KS očekuje interes za subvencije za pokretanje novih aviolinija
Turistička zajednica Kantona Sarajevo trebala bi danas objaviti javni poziv namijenjen aviokompanijama u okviru realizacije Programa subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo.
04.08.2023. u 14:34
get url
text

Taj program usvojila je Vlada KS na svojoj sjednici početkom jula s namjerom da među ostalim podrži otvaranje novih aviolinija koje će Sarajevo direktno povezati sa evropskim gradovima.

Ukupna sredstva iz budžeta Ministarstva privrede KS za realizaciju tog programa iznose 1.000.000 KM, od čega je 500.000 KM planirano za realizaciju javnog poziva namijenjenog aviokompanijama koji će provoditi Turistička zajednica KS, a preostalih 500.000 KM za finansiranje projekata za koje Vlada KS utvrdi da su od značaja za kanton, a koji doprinose razvoju turizma u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva privrede KS su za Fenu naveli da je u skladu sa prvim dijelom Programa subvencija za razvoj turizma i aviosaobraćaja na području KS zaključen sporazum i da su se stekli uslovi za raspisivanje javnog poziva.

- Očekivanja Ministarstva privrede KS, a prema procjenama koje smo dobili od relevantnih institucija o interesovanju za tu vrstu subvencije, jesu da će javni poziv biti uspješan – naveli su iz Ministarstva privrede KS. 

Programom je predviđeno da se dodijele sredstva aviokompanijama koje donesu odluku o uspostavi baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koje uspostavljaju nove destinacije sa kojih nije bilo redovnih letova prema Sarajevu u periodu od godinu dana do uspostavljanja linije, zatim onim kompanijama koje uvode jednu ili više strateških ruta za Sarajevo i kompanijama koje uvode dugolinijske letove u trajanju preko šest sati za Sarajevo. 

Što se tiče drugog dijela Programa, kako su dodali iz Ministarstva privrede, on se odnosi na finansiranje projekata koji doprinose razvoju turizma u Kantonu Sarajevo a koji po zahtjevu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, odobri Vlada Kantona Sarajevo kao projekte od značaja za Kanton Sarajevo.

- Napominjemo da je Programom predviđeno da će Ministarstvo privrede KS shodno dinamici povlačenja sredstava za navedene projekte uvećati ili umanjiti planirane iznose sredstava po dijelovima Programa, a u okviru predviđenih sredstava za realizaciju Programa u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM - naveli su iz Ministarstva privrede KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.