open-navfaktor-logo
search
Promocija poslovnih subjekata
Ministarstvo privrede KS: Za 24 projekta potpisani ugovori vrijedni 230.000 KM
U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo danas su potpisani ugovori s predstavnicima nevladinih organizacija, udruženja i kompanija koje su prošle javne pozive Ministarstva za organizacije poslovnih ili drugih sajamskih aktivnosti. Cilj ovih aktivnosti je promocija poslovnih subjekata s područja KS koji će direktno ili indirektno utjecati na razvoj privrede.
19.10.2022. u 19:57
get url
text

Tokom prethodna tri mjeseca Ministarstvo privrede je provelo četiri javna poziva za podršku organizacijama poslovnih i sajamskih aktivnosti. Putem ovih poziva 14 udruženja i nevladinih organizacija i 10 kompanija ostvarilo je pravo na sufinansiranje kandidovanih projekata, u ukupnom iznosu od 230.000 KM.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je danas da je ovo način da se svima koji imaju dobre ideje i projekte izađe u susret, kako bi kroz promociju i umrežavanje poslovne zajednice i organizacija koje rade na promociji poslovne i privredne aktivnosti u Kantonu radili na jačanju ukupnog poslovnog ambijenta.

- Iznimno je važno podržati projekte koji donose nove ideje, nove vrijednosti i sve ono što će unaprijediti i potaknuti rast poslovne aktivnosti privrednih subjekata u našem kantonu. Sajmovi i poslovne aktivnosti neizbježni su u savremenom poslovanju i način su da se međusobno povezujemo, razmjenjujemo ideje, znanja, tehnologije i sva druga savremena dostignuća koja diktiraju trendove modernog poslovanja - kazao je ministar Delić.

On je podsjetio prisutne da je Ministarstvo tokom prethodnog perioda podržalo sve velike sajmove, forume i poslovne događaje u Bosni i Hercegovini, te da se nada će se taj trend podrške nastaviti.

Organizatori poslovnih aktivnosti, predstavnici kompanija i organizacija izrazili su zahvalnost Ministarstvu na prepoznavanju važnosti podrške koja je od velikog značaja, posebno nakon dvije godine pandemije u kojima su sve aktivnosti otvorenog tipa bile potpuno obustavljene.

Među projektima koji su podržani su Sajam kafe i čokolade, festival gaming inudstrije "Loading", sajam headhunter – lovaca na talente u outsourcing industriji, koji su posebno specifični zbog promocije i prepoznavanja novih inudstrija, zanimanja i djelatnosti digitalnog doba. Ove djelatnosti predstavljaju potencijal za zadržavanje mladih u Bosni i Hercegovini, što je jedan od prioriteta Vlade Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede KS je raspisivanjem ovih javnih poziva uvelo novu praksu, koja do sad nije postojala, a koja podrazumijeva transparentnu i javnu podršku organizacijama i udruženjima, ali i kompanijama koje kroz svoje projekte promoviraju privredne subjekte i potiču rast privredne i poslovne aktivnosti u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.