open-navfaktor-logo
search
Naftni derivati
Ministarstvo trgovine FBiH primilo zahtjeve za povećanje cijene goriva
Nakon što su porasle cijene nafte na svjetskim tržištima poslije dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec, u protekla dva dana su stigli zahtjevi za povećanjem cijene goriva i u Federaciji BiH.
09.06.2020. u 12:45
get url
text

Kako je iz Ministarstva trgovine FBiH potvrđeno za AA, na njihovu adresu već stižu zahtjevi za promjenom cijena goriva.

- Jučer i danas smo primili nekoliko zahtjeva. Tačnije, danas smo imali ukupno devet zahtjeva za povećanje cijene goriva, a jučer oko 75. U petak ćemo imati dosta jasniju sliku o ukupnom broju zahtjeva - rekli su iz Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH.

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj su također od ponoći značajno porasle tako da je prosječni spremnik benzina skuplji za 8,5 (1,13 eura), a dizela za 7,5 kuna (1 euro).

Podsjetimo, cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri u subotu postigli dogovor da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec dana.

OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produženje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja jula, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku skoro 10 posto globalne proizvodnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.