open-navfaktor-logo
search
Svake parne godine
Ministrica Hota-Muminović najavila zapošljavanja, optužuju je za kupovinu glasova narodnim parama
Nakon što je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović objavila da je Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos na neodređeno 61 odgajatelja / odgajateljicu, oglasio se Anis Krivić, bivši ministar obrazovanja KS kao i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS.
26.01.2022. u 15:16
get url
text

Naime, ministrica Hota-Muminović na zvaničnom Facebook profilu objavila je da Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos na neodređeno 61 odgajatelja / odgajateljicu u JU Djeca Sarajeva, te da na ovaj način Vlada nastoji riješiti radno-pravni status radnika koji su godinama bili angažirani na određeno vrijeme.

- Ostale tražene pozicije za JU Djeca Sarajeva bit će oglašene na određeno vrijeme na godinu dana uz našu opredijeljenost da i ove pozicije riješimo angažmanom na neodređeno ukoliko punjenje budžeta Kantona Sarajevo u godini pred nama bude išlo u očekivanom obimu.
Dali smo i saglasnost za angažman radnika do okončanja konkursne procedure, tako da kontinuitet rada u JU Djeca Sarajeva neće biti doveden u pitanje.
Postupak prijema u radni odnos odvijat će se u skladu sa Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo te uz poštivanje prava iz Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica.

U narednom periodu napravit ćemo dodatnu analizu politke zapošljavanja na određeno u osnovnim i srednjim školama. Stalnim konkrusima na određeno proizvodi se stres, nesigurnost i stvaraju se bespotrebni troškovi kako za kandidate tako i za škole. O ovim i mnogim drugim problemima godinama se samo priča.

Mi ćemo ovo pitanje riješiti u velikom obimu ove godine. Sve su to radne pozicije koje su potrebne u našem obrazovanju - napisala je ministrica.

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS podjelio je poruku ministrice, te pitaju da li upućeni znaju da su ovakve situacije uobičajene svake parne godine u Kantonu Sarajevo. Kako kažu, znamo i zašto.

Krivić je oštro reagirao na potez ministrice i Vlade, te ih optužio da kupuju glasove za predstojeće izbore narodnim parama.

- Vlada Kantona Sarajevo danas je dala saglasnost za raspisivanje konkursa (Konkurs: muški rod: Takmičenje više osoba za neku stvar, povlasticu, nagradu, neki položaj, naticanje, utakmica) za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 61 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva.

Istom prilikom, NIP-ova ministrica "malog obrazovanja" najavila je da će se konkursom riješiti pozicije i radno-pravni status radnika koji su godinama bili angažirani na određeno vrijeme.

Kako ministrica zna da će ti odgajatelji biti primljeni, ako se raspisuje KONKURS-OTVORENA UTAKMICA, na koji se svako ko ispunjava uvjete ima pravo prijaviti? I kako ima pravo obećati ugovor na neodređeno "radnicima koji su godinama bili angažirani na određeno vrijeme"?

Jasno je da NIP-ova ministrica primjenjuje provjerenu recepturu za dobijanje sigurnih glasova.

Ja tebi stalni posao, a ti meni glasove.

A ima i nastavak, po istoj recepturi, ministrica dalje izjavljuje: "Ostale tražene pozicije za JU Djeca Sarajeva bit će oglašene na određeno vrijeme na godinu dana uz našu opredijeljenost da i ove pozicije riješimo angažmanom na neodređeno".

Može se zaključiti da, čim se u izbornoj godini ovi na određeno "dokažu", ponudit će im se ponovo ugovor na godinu i dočekati nove lokalne izbore sa obećanjem ugovora na "neodređeno".

Očigledno je da je strategija ubiranja glasova dobrano razrađena, dok strategije razvoja obrazovanja nema ni na vidiku.

Ne igrajte se obrazovanjem! Uništit ćete nam domovinu za koju su se životi davali.
Ne prodajite otadžbinu za 213 glasova!
Zaustavite odlazak mladih i poboljšajte kvalitet obrazovanja, jer vlast podrazumijeva i odgovornost - birajte kvalitetne, a ne podobne.

Više obrazovne politike, a manje politike u obrazovanju - poručio je Krivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.