open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Mjere za ublažavanje posljedica u turizmu i ugostiteljstvu: Obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju se na 2021.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) prihvatila je niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica u  turističko-ugostiteljskom sektoru nastalih širenjem koronavirusa.
07.06.2020. u 16:55
get url
text

Mjere, između ostalog, predviđaju prolongiranje dospjelih postupaka ponovne kategorizacije (rekategorizacija) smještajnih objekata iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma po službenoj dužnosti sve do 1.1.2021. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prema službenim podacima Odsjeka za ugostiteljstvo za 2020. godinu, za rekategorizaciju su dospjela 23 objekta, a ukupan iznos takse za dospjele rekategorizacije iznosi 34.500 KM. Svrha ove mjere je da se obaveze hotelijera za plaćanje takse prolongiraju na 2021. godinu.

Ostale mjere uključuju nastavak saradnje s međunarodnim institucijama i organizacijama s ciljem unapređenja turističko-ugostiteljskog sektora, praćenje smjernica i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske turističke organizacije i Evropske komisije, te informisanje turističko-­ugostiteljskog sektora o njima.

Također, predviđena je i intezivnija saradnja sa subjektima koji se bave promocijom bosanskohercegovačke turističke ponude s ciljem regionalne promocije domaćeg turizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.