open-navfaktor-logo
search
Izazivanje mržnje
Mladić iz Bihaća optužen zbog psovanja ubijene hrvatske djece u Vitezu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Samira Nukića, rođenog 2002. godine u Bihaću, državljanina BiH.
27.02.2024. u 15:08
get url
text

Optuženi se tereti da je, sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja tragičnog stradanja osmero djece u Vitezu, koja su 1993. godine ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenoj djeci, javnim objavama na društvenoj mreži "Meta-Facebook" sa korisničkog računa sa pripadajućim i identificiranim ID brojem, sa svog mobilnog telefona i svog korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti, da bi nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, ponovno više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- Na navedeni način, optuženi je izazvao uznemirenje kod Ivana Garića, koji je jedan od preživjelih i u navedenom događaju su mu ubijeni sestra i brat i koji je osnivač udruženja posvećenog stradanju osmero djece u Vitezu, kao i drugih osoba, kojima je sporni govor mržnje koji je bio dostupan na društvenoj mreži kao i drugim medijima, izazvao uznemirenost i nelagodu prouzročenu navedenim komentarima i izjavama optuženog - saopćili su iz Tužilaštva BiH i dodali:

- Optuženi se tereti da je javno podstrekao na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba s obzirom na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.