open-navfaktor-logo
search
MMKS u Haagu
Mladićeva odbrana protiv preispitivanja odluke o novim sudijama
Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbije zahtjev Haškog tužilaštva prema kojem bi tročlano vijeće preispitivalo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Mladiću isključi troje sudija
11.09.2018. u 15:43
get url
text

Mladićevi branioci su ocijenili zahtjev tužioca neosnovanim i neutemeljenim u pravilima MMKS-a u Haagu.

Odbrana je istakla da je sudija Jean-Claude Antonetti izuzeo sudije Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua na osnovu činjenice "da bi razumni, nezavisni posmatrač mogao zaključiti kako je postojala precepcija pristrasnosti" prema Mladiću, te već odredio nove sudije.

- Tužilaštvo nema mogućnost da – ni po pravu, ni po principu pravičnosti – traži ponovno razmatranje te odluke, niti da na nju uloži žalbu. Zahtjev Tužilaštva trebao bi, stoga, biti odbačen - zaključili su Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić.

O zahtjevu tužilaca i stavu branilaca uskoro će se izjasniti sudija Joseph Masanche.

Sudija Jean-Claude Antonetti ranije je prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Meron, Agius i Liu. Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno", s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili zaključke koji se tiču Mladića.

Haško tužilaštvo je u petak zatražilo od MMKS-a da osnuje tročlano vijeće čiji bi zadatak bio da utvrdi posljedice odluke sudije Jean-Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron istoga dana izuzeo se iz procesa odlučivanja po žalbi Haškog tužilaštva na odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Mladiću isključi troje sudija.

On je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa s obzirom na to da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz procesa protiv Mladića.

- S obzirom na to da bi moje prisustvo u procesu odlučivanja moglo dovesti do percepcije da se radi o sukobu interesa, ja ću se povući iz ovog procesa - naveo je Meron.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.