open-navfaktor-logo
search
Tragedija u Grčkoj
Mladog turistu u Atini ubio rotor helikoptera dok je snimao selfi
Grčki tužilac naložio je istragu o smrti 21-godišnjeg Britanca koji je umro nakon što ga je u Atini udario rotor helikoptera nakon što je izašao iz helikoptera iznajmljenog sa Mikonosa.
26.07.2022. u 20:04
get url
text

Mladić je preminuo na licu mjesta. Dvojica inženjera i pilot su privedeni u ponedjeljak i pušteni su potom na slobodu do rezultata istrage koja će, očekuje se, biti ubrzana.

- Naša istraga se fokusirala na mogući nemar. Iz iskaza svjedoka proizišla su osnovna pitanja zašto se oštrice nisu zaustavile kada je putnicima dozvoljeno da se iskrcaju u ponedjeljak - kazao je izvor iz policije, piše The Guardian.

Žrtva je Jack Fenton. Trebao se vratiti u Veliku Britaniju privatnim avionom nakon ljetovanja s roditeljima na Mikonosu.

Grčki mediji navode da je studenta Univerziteta Oksford Bruks udario zadnji rotor helikoptera dok je pokušavao da napravi selfi nekoliko sekundi nakon što je Bell 407 sletio na heliodrom.

Fentonovi roditelji, koji su letjeli u drugom helikopteru, navodno nisu bili svjesni tragedije kada je njihov pilot upozoren i preusmjereni su na međunarodni aerodrom u Atini.

Grčki komitet za zračne nesreće nadzirat će nalaze istrage, na osnovu kojih će biti sačinjene krivične prijave, rekli su izvori iz suda.

Neimenovani pilot mogao bi se suočiti s optužbama za ubistvo iz nehata, navode mediji.

Navodi se da je Superior Air rekao da su poštovani sigurnosni protokoli kada je helikopter sletio u Atinu.

Grčki list Proto Thema navodi da je osoblje vodilo putnike iz aviona, ali se Fenton, koi se prvi iskrcao, neočekivano okrenuo nazad i krenuo prema helikopteru dok su njegovi motori još bili u pokretu.

Međutim, njegovi prijatelji su dali drugačiju verziju događaja, rekavši da nisu dobili uputstva za izlaz kada su sletjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.