open-navfaktor-logo
search
Aranžman
MMF spreman osigurati 330 miliona eura BiH, entiteti se moraju dogovoriti oko podjele
U Sarajevu je danas Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, izjavio kako je MMF spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura 330 miliona eura BiH za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.  
09.04.2020. u 15:21
get url
text

- Nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF je sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane koronavirusom - navodi Jewell.

Ipak, podsjeća kako, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta.

- Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH. Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor - navodi se u saopćenju MMF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.