open-navfaktor-logo
search
Jasno upozorenje
MMF: Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe bio bi prijetnja po finansijsku stabilnost
U svjetlu nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane korona virusom, Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH obratio se javnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).
18.03.2020. u 18:56
get url
text

- Valutni odbor Centralne banke BiH služio je dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Prema valutnom odboru, sredstva CBBH - njene devizne rezerve - moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju.

Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama - upozorili su iz MMF-a.

VEZANI TEKST -  Dodik: Tražimo 200 miliona eura od MMF-a, po 100 miliona svakom entitetu

Dalje ističu da se dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom korona virusa, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

- Banke su dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje. Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje.

Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane korona virusom - zaključili su iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.