open-navfaktor-logo
search
Sud u Kijevu
Moćni ukrajinski tajkun u pritvoru, podržao je Zelenskog na izborima 2019. godine
Ukrajinski sud u subotu je tajkunu Ihoru Kolomojskom odredio dvomjesečni pritvor na osnovu sumnji o prevari i pranju novca, što je iznenađujući potez protiv jednog od najmoćnijih ukrajinskih biznismena.
03.09.2023. u 08:54
get url
text

Pritvaranje Kolomojskog, koji je pod američkim sankcijama i koji je podržao predsjednika Volodimira Zelenskog na izborima 2019., dolazi u trenutku kada Kijev želi dokazati da se i u vrijeme rata bori protiv korupcije.

Branioci Kolomojskog rekli su da će se žaliti na presudu, dovodeći u pitanje njenu zakonitost te da on neće platiti kauciju od gotovo 14 milijuna dolara kojom bi se osiguralo njegovo puštanje na slobodu, izvijestio je Radio Sloboda.

Nakon saslušanja na okružnom sudu u Kijevu kasno u subotu, na televizijskoj snimci se moglo vidjeti kako Kolomojskog, jednog od najbogatijih Ukrajinaca, odvode u plavoj trenirci.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) najavila je slučaj protiv Kolomojskog u subotu ujutro, objavivši fotografije na Telegramu koje prikazuju kako mu službenici sigurnosti uručuju dokumente koje on potpisuje.

- Utvrđeno je da je Kolomojski od 2013. do 2020. legalizirao pola milijarde grivnja (14 miliona američkih dolara) tako što je ih je izvukao u inozemstvo koristeći infrastrukturu banaka pod svojom kontrolom - saopćio je SBU.

Kolomojski je ranije odbacio sve optužbe na svoj račun.

Taj poduzetnik smatra se jednim od oligarha koji su nakon raspada SSSR-a 1991. zgrnuli veliko industrijsko bogatstvo, čime su dobili izuzetan politički i ekonomski utjecaj.

Zelenski im je uoči rata odlučio potkresati krila zakonom koji je od njih tražio da se registriraju i ne miješaju u politiku.

Rat je naštetio njihovoj moći jer su unosni industrijski kompleksi teško stradali na jugu i istoku zemlje, a njihovi televizijski kanali se emitiraju putem centraliziranog signala.

Zelenski negirao da je Kolomoiski imao ikakav utjecaj na vladu, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.