open-navfaktor-logo
search
Osjećaju se nesigurno
Moldavija strahuje da bi mogla biti sljedeća Putinova meta, šta im je rekao Blinken
Može li Moldavija biti sljedeća? Ovdašnji lideri strahuju da bi ova država mogla biti na meti Kremlja.
06.03.2022. u 15:48
get url
text

Američki sekretar Antony Blinken susreo se s premijerkom Moldavije Nataliom Gavrilitom i predsjednicom Maiom Sandu. On je tek treći američki državni sekretar koji je posjetio Moldaviju.

VEZANI TEKST - Lukašenko slučajno otkrio koju će još državu Putin napasti?

Čule su se poruke sekretara Blinkena o jedinstvu, ali Moldavci žele snažna uvjeravanja za svoju sigurnost. Prošle sedmice, nekoliko dana nakon ruske invazije, oni su podnijeli zahtjev za članstvo u EU, objavio je BBC. 

Ne postoje konkretni dokazi koji bi potvrdili strahove Moldavije, koji su zasnovani na decenijama staroj historiji: 128 km istočno od glavnog grada, na granici sa Ukrajinom, nalazi se Pridnjestrovlje, regija koju podržava Rusija, koja se otcijepila od Moldavije 1990. Moskva još uvijek ima tamo vojnu bazu oko 15.000 vojnika.

Nejasan je kratak odgovor sekretara Blinkena na upit šta on misli: 

- Vidjeli ste globalni odgovor koji smo mobilizirali protiv agresije Rusije, kad god i gdje god da se ta agresija pojavi, mi ćemo učiniti istu stvar.

On je također rekao da će tražiti sredstva kako bi pomogao Moldaviji da se brine o ukrajinskim izbjeglicama koje je primila. Zemlja se bori s tim. Moldavija je jedna od najsiromašnijih i najmanjih nacija u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.