open-navfaktor-logo
search
Ako uđe u zemlju
Moldavska predsjednica zaprijetila Putinu hapšenjem
Moldavija će ispoštovati odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako dođe u tu zemlju, rekla je predsjednica Maia Sandu, prenosi Ukrinform pozivajući se na NewsMaker.
23.05.2023. u 18:13
get url
text

U emisiji Euronews Romania, Sandu je upitana da li Putin dolazi u Moldaviju, hoće li biti uhapšen po nalogu MKS-a.

- Da. Moldavija je potpisala sporazum sa Međunarodnim krivičnim sudom i poštovaće odluku suda - rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara.

Sandu je takođe rekla da Moldavija sada nije u opasnosti, jer je rat koji je započela Rusija daleko od granica zemlje.

- Sada ne postoji opasnost od vojne invazije na Republiku Moldaviju zahvaljujući Ukrajini, koja drži rusku vojsku podalje od naših granica. Ali mi se suočavamo sa pokušajima Rusije da destabilizuje našu zemlju. O tim pokušajima smo razgovarali prije nekoliko mjeseci. Na sreću, naše institucije su uspjele zaštititi zemlju, a mi postajemo otporniji. Dugi niz godina smo vidjeli da Rusija pokušava da ucjenjuje našu zemlju koristeći energiju - rekla je Sandu.

Ona je naglasila da po prvi put od sticanja nezavisnosti Moldavija, sa izuzetkom Pridnjestrovlja, ne troši ruski gas.

- Ovo se dešava prvi put. To znači da se diverzifikujemo, da nismo zavisni od Rusije, kao što smo već tri decenije. Radimo, postajemo otporniji, ali naravno da nam je potrebna podrška. Propaganda je veliki problem i utiče na naš demokratski proces - dodala je predsjednica.

Međutim, prema njenim riječima, dio crkve, kao i neki političari, su interesi Rusije u Moldaviji. Državne institucije poduzimaju potrebne mjere kako bi osujetile njihove napore.

- Jačamo naše institucije, reformiramo naše obavještajne službe, razvijamo novu sigurnosnu strategiju za zemlju kako bismo bili sigurni da će naša država biti dovoljno jaka da spriječi takve ljude da potkopaju našu državu - naglasila je Sandu.

Prema njenim riječima, trenutno postoji kriminalna, korumpirana grupa na čijem je čelu čovjek koji je osuđen za prevaru u bankarskoj industriji, a sada se krije u Izraelu.

- On je glavni predstavnik ruskih pokušaja destabilizacije Moldavije. Naše institucije dokumentuju, prikupljaju dokaze i nadamo se da ćemo vidjeti više rezultata u ovom procesu kako bismo se izborili sa onima koji rade protiv Republike Moldavije, koji pokušavaju potkopavaju naše napore i koji služe interesima Rusije - naglasila je moldavska predsjednica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.