open-navfaktor-logo
search
Kišnjev
Moldavski sud smjenio predsjednika države Dodona
Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, postala je nova premijerka u subotu, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji
09.06.2019. u 17:44
get url
text

Moldavski sud u nedjelju je smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika.

Sud je objasnio da Dodon nije raspustio parlament, što je morao učiniti u skladu s ranijom odlukom Ustavnog suda.

Filipova Demokratska stranka Moldavije je u subotu objavila da će osporiti legitimitet nove vlade imenovane isti dan uz Dodonovu potporu. Filip je u nedjelju, nakon što ga je sud imenovao prijelaznim predsjednikom, raspisao vanredne izbore za septembar.

Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade, sastavljene nakon višemjesečnih pregovora, u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog Igora Dodona i proevropski savez ACUM, premijerke Maje Sandu.

Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, postala je nova premijerka u subotu, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji.

Nakon izbora održanih u februaru nije formirana većina u parlamentu.

Demokrati su optužili Sandu i socijaliste za uzurpaciju vlasti jer je Dodon ignorirao odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi se novi izbori trebali održati ako vlada nije formirana do 7. juna.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 miliona stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunije, teško izlazi iz političkih kriza i redovno je na udaru političko-finansijskih skandala, naročito onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a, prenosi Al Jazeera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.