open-navfaktor-logo
search
Centralna banka
Moody's potvrdio kreditni rejting BiH, sa stabilnim izgledima
Moody's Investor Service potvrdio je kreditni rejting Bosni i Hercegovini, B3 sa stabilnim izgledima.
25.07.2022. u 13:35
get url
text

Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije Moody's, pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog BDP-a od 7,1 posto u 2021. godini koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske nivoe, saopćila je Centralna banka BiH.

Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i finansijske odnose Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Ukrajinom. Iako se gas uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora. Moody's očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5 posto u 2022. i 2023. godini.

Nakon zabilježenog deficita od 4,7 posto BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak, navodi se u izvještaju agencije Moody's. Moody's takođe očekuje da će dug opšte vlade, koji je u 2021. godini iznosio 36,7 posto BDP-a, postepeno opadati tokom 2022. i 2023. godine, te da će do kraja 2023. godine iznositi 32 posto BDP-a.

Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na državnom nivou, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni. Moody's  smatra da je Centralna banka Bosne i Hercegovine efikasna u provođenju aranžmana valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka Evropskoj uniji. Tome bi doprinijela bliska saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.