open-navfaktor-logo
search
Radovi počeli u aprilu
Most Svilaj: BiH gradi granični prijelaz vrijedan 18,7 miliona KM, Hrvatska završila svoj dio posla
Radovi na izgradnji graničnog prijelaza na mostu kod Svilaja preko Save kojim bi bili povezani Bosna i Hercegovina i Hrvatska bit će završeni u martu 2021. godine, potvrđeno je Faktoru u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).
15.07.2020. u 16:29
get url
text

S druge strane, Hrvatska je početkom jula objavila da je svoj dio posla na mostu Svilaj u potpunosti završila. Isto su nam kazali i u Ministarstvu za promet i komunikacije BiH i Autocestama FBiH. Sada je sve na Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
 
- Radovi na izgradnji međunarodnog graničnog prijelaza za promet putnika i roba počeli su u aprilu ove godine. Vrijednost radova je 18,7 miliona KM i finansiraju se iz budžetskih sredstava. Upravo su zastoji u usvajanju budžeta utjecali da radovi nisu počeli u 2019. godini – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.
 
Također, spomenuo je da postoji inicijativa da se prije marta 2021. u funkciju stavi privremeni granični prijelaz za promet putnika.
 
- To je već u nadležnosti Vijeća ministara koje bi takvo privremeno rješenje mogli pokušati iznaći s kolegama iz Hrvatske – ističe Kovačević.

Most Svilaj preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan-evropskog cestovnog koridora Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče. Izgradnja je počela 2016. godine. Dužina mosta iznosi 660 metara, a ukupna širina mosta je 29 m. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 m, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 m sa obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 m.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.