open-navfaktor-logo
search
Za povećanje sigurnosti
MUP KS: Kompletna glavna saobraćajnica u Sarajevu bit će "pokrivena" radarima
Kako bi se podigao stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju, kompletna glavna saobraćajnica u Sarajevu, od Ilidže do Baščaršije, bit će "pokrivena" stacionarnim radarima.
15.02.2024. u 15:12
get url
text

Ovo je jedna od mjera najavljenih na sastanku na kojem je razmatrana primjena smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo, a kako je najavio ministar Admir Katica, sredstva za nabavku novih stacionarnih i mobilnih radara, u iznosu od 1,5 miliona KM, već su osigurana.

Ministar Katica održao je sastanak sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, načelnikom Jedinice za saobraćaj Faikom Lušijom, načelnikom Odjeljenja za videonadzor Mirzom Nikšićem, inžinjerom za videonadzor Savudinom Buljubašićem i koordinatorom za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u KS Semirom Šutom. Na sastanku je razmatrana primjena smjernica i analizirani postignuti rezultati, uz prijedlog mjera za postizanje još boljeg efekta i povećanja stepena sigurnosti. U vezi s tim, razmotreni su modaliteti implementacije novih uređaja i sistema na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo, saopćio je MUP KS.

Aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije u narednom periodu bit će fokusirane na nabavku i implementaciju novih radara koji će biti multifunkcionalnog karaktera, te će uz visoku rezoluciju imati mogućnost očitavanja i analize registarskih oznaka vozila. Novi radari će biti postavljeni na vidljivim mjestima uz lako uočljive boje koje će imati preventivni karakter. Ovom mjerom nastoji se postići razvoj svijesti vozača o opasnosti prekoračenja brzine, ali i povećanje efektivnosti radarskih sistema u prepoznavanju lica koja krše propisana saobraćajna ograničenja.

Osim glavne gradske saobraćajnice, planirano je postavljanje radarskih sistema i na lokacijama:

-          Šip – ulica Alipašina (raskrsnica ul. Alipašina – Zije Dizdarevića – Abdulrahmana Muharemije);

-          Stup - ul. Džemala Bijedića - XIII transferzala (Nova raskrsnica) oba pravca;

-          Semizovac - M18, Sarajevo - Tuzla, mjesto Poturovići

-          Dom zdravlja Vrazova - ul. Maršala Tita, na potezu od ul. Alipašina do ul. Dolina - naspram Doma zdravlja Vrazova;

-          Kod Centralne banke – ul. Maršala Tita - na dijelu od ulice Kulovića do ulice Radićeva;

-          Lokacija u ulici Safeta Zajke, od benzinske pumpe OMV (naselje Briješće) do skretanja u ulicu Harisa Čampare (naselje Zabrđe);

-          Lokacija u ulici Safeta Zajke, na relaciji Briješće - Rajlovac, općina Novi Grad

-          Lokacija u ulici Mula Mustafe Bašeskije - Pehlivanuša, općina Stari Grad

-          Lokacija u ulici Bistrik, u blizini OŠ "Edhem Mulabdić", općina Stari Grad

Dugoročna strategija postavljanja stacionarnih radarskih sistema će se fokusirati na smanjenje "ubrzajnog puta", odnosno dionica na kojima prema policijskim informacijama postoji učestala praksa ubrzavanja preko ograničenja, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.