open-navfaktor-logo
search
Policija ne zna
Mural posvećen Ratku Mladiću u centru Banje Luke: "Ujedinjenje je počelo"
Mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je na zidu zgrade u širem centru Banje Luke.
10.12.2021. u 20:36
get url
text
Mural Ratka Mladića u Banjoj Luci
Mural Ratka Mladića u Banjoj Luci

Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Njegov autor za sada je nepoznat. Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka "ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti". Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Glasnogovornica Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija o ovom muralu nema informacije.

- Koliko mi je poznato, nismo primili nikave prijave. To je u nadležnosti komunalne policije - kazala je Mučibabić.

Mural u Banjoj Luci nije jedini u Bosni i Hercegovini koji je posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Proteklih godina oslikavani su u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska - Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, te Bosanskoj Gradiški na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Istovremeno, Narodna skupština RS-a je usvojila, po hitnom postupku, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.