open-navfaktor-logo
search
Slučaj Dženan Memić
Muriz Memić pred Sudom BiH: Zijo se kleo da nema ništa s ovim, meni je bilo samo da mi dijete ostane živo
Svjedočenjem Muriza Memića, oca stradalog Dženana, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu i drugima, koji su optuženi da su prikrivali, podmetali i fingirali dokaze, a kako bi, prema tvrdnjama Tužilaštva, prikrili način na koji je mladić Dženan Memić 8. februara 2016. godine zadobio smrtonosne povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, usljed kojih je preminuo sedam dana kasnije u KCUS-u. 
14.10.2021. u 14:35
get url
text

Muriz Memić je danas, odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare i Ćazima Hasanspahića, detaljno ispričao tok događaja od noći u kojoj je stradao njegov sin, pa sve do oslobađajuće presude Vrhovnog suda FBiH koji je ove godine oslobodio Ljubu i Bekriju Seferović odgovornosti za saobraćajnu nesreću u kojoj je, kako je tvrdilo Tužilaštvo KS, nastradao Dženan Memić.

Memić je kazao da je kritične noći oko 23 sata dobio poziv od bratića koji mu je rekao da je Dženan stradao i da moraju ići do bolnice. Kada je došao pred KUM, kako je ispričao, vidio je policajca, za kojeg je kasnije saznao da se radi o Josipu Bariću kako razgovara sa drugim muškarcem, za kojeg se ispostavilo da je Zijad Mutap. Mutap je, kako je naveo Memić, policajcu govorio kako Alisu nije udarilo auto i da je dobijala prijetnje.

"Ko je vama rekao da nas je udarilo auto?"

Prišao je i pitao gdje mu je sin, da bi mu policajac rekao da je unutra. Kada je ušao, zatekao je doktora Aliju Čelju, koji mu je kazao da Dženan ima tešku povredu, da je u komi i da ga hitno mora operisati, te da će operacija trajati četiri do pet sati. 

Pred bolnicom su, kako je kazao, bili on, njegov brat, bratić, došla je i njegova kćerka Arijana s momkom, kao i Hamza Muzur.

- Hamza mi je donio Dženanov mobitel, rekao je da mu ga je dao Zijad Mutap - kazao je Memić, te dodao da Alisu tada nije vidio, ali da ju je vidio kad je izašla. Bila je s majkom, u kolicima, bez pantalona i pokrivena dekom.

Rekao je da je Arijana prišla i pomogla Alisi da uđe u auto, te da mu je ispričala da je Alisa tada rekla: "Ko je vama rekao da nas je udarilo auto?" 

Rekao je da je Josip Barić pred KUM-om kazao njegovom bratu da je kod Dženana pronađen pištolj, što je njemu "bilo čudno". Odmah je sa Muzurom otišao kući i provjerio da li se radi o njegovom pištolju, koji posjeduje legalno, te vidio da je taj pištolj na svom mjestu. Kasnije je saznao da se radi o nekom malom pištolju za koji on nije znao da ga Dženan posjeduje. 

Pred bolnicom su, kako je dalje ispričao, ostali do jutra, a ujutro im je doktor kazao da je jako težak slučaj i da ne može davati nikakve prognoze. Rekao je i da tada od Barića nije dobio nikakve informacije. Nakon što mu je tužilac Čampara predočio iskaz iz istrage, prisjetio se da je ranije rekao da mu je Barić kazao "da su mu javili da je njih udarilo auto, ali da je on uzimao izjavu od Alise Mutap i rekao da 'mala nešto petlja'". 

Slično mu je, kako je kazao danas, ujutro rekao i dr. Čeljo (u međuvremenu preminuo, op. a.).

- Kada sam spomenuo da ih je udarilo auto, rekao je: "Mala laže i majka joj laže. To je bio udarac tupim predmetom, da li palicom ili šipkom", te da je bio strahovito jak udarac - rekao je Memić. 

Uvečer je, kako je kazao, ušao u sobu, gdje je bio Dženan. Bila mu je zamotana glava i bio je priključen na aparate. Kazao je da ga je otkrio i vidio da nema nikakvih drugih povreda, osim oguljotina na prstima. Nakon toga je, kako je kazao, istrčao kod doktora, koji mu je ponovo kazao da "ono nisu povrede od auta", te da su to čuli i Admir i Amir koji su bili s njim. 

- Treći dan je zvao Zijo i pitao mogu li doći, rekao sam da dođu. Došli su on i Esma (Alisina majka, op. a.), nije bila Alisa. Zijo se meni počeo kleti da on i njegova porodica nemaju ništa s tim, a ja sam mu samo rekao da mi da ime i da ću ja Alisu zaštititi. Poslije je došla Alisa i one su sjedile s Arijanom i Muneverom. Kasnije su mi njih dvije rekle da je Esma rekla da ih nije udarilo auto, da su napadnuti - kazao je Memić. 

Rekao je i da je prilikom izlaska "Alisa nekako naglo se sagela da obuva tene", te da je on zvao doktora Emira Barakovića i pitao može li neko sa potresom mozga tako naglo se sageti i da mu je on rekao da ne može.

Tih dana, kako je kazao, od policije nisu imali nikakvih informacija, te da se stalno čuo sa Zijom koji mu je govorio da "policija traži to neko zeleno auto".

- Meni je tada bilo bitno samo da mi dijete preživi - rekao je Memić. Kazao je i da mu je Amir Muzur (koji je inače zaposlen u Jedinici za saobraćaj MUP-a KS) rekao da je 9. ili 10. februara otišao na posao i da ga je dočekao Hasan (Dupovac, op. a.) i rekao mu da je od danas na godišnjem odmoru".

- Od njega su sve krili - dodao je. 

Rekao je da im je 15. februara rano ujutro javljeno da je Dženan podlegao, a da je 17. bila dženaza, te da ga do tada niko iz MUP-a ni iz Tužilaštva nije kontaktirao.

- Moj daidža, koji je bio policajac u penziji, se raspitivao, ali niko ništa nije govorio - rekao je Memić. Dodao je i da je Zijo dolazio kod njega 15. februara sa zajedničkim prijateljem, te da mu se i tada kleo da nema ništa s tim. Nakon toga, više nisu imali nikakav kontakt. 

Rekao je da su 15. februara došli policajci Vahidin Džano i Elmedin Konaković da traže Dženanov telefon, da im je on dao telefon, ali i da im je kazao da on nikom ništa ne vjeruje. 

Prije toga su, kako je ispričao, on, Admir i Arijana listali poruke i vidjeli prepisku između Dženana i Alise u kojoj on piše: "Nećeš se s njima sastajati", a ona mu odgovara: "A joj, Dženane" i on joj ponovo odgovara: "Nećeš se ni s kim sastajati". 

{$galerijaFotografija}

Kada su, međutim, 18. februara otišli u MUP i rekli za te poruke, oni su kazali da tih poruka nema. 

Tom prilikom u MUP-u je razgovarao i sa policajkom Olgom Vukša, koja mu je rekla da je bila na obdukciji, "da se Dženan nije patio i da je u pitanju ubistvo, kao i da je korištena cijev fi 18, deblja na jednom kraju, kao ključ od točkova ili vode". 

Tada je prvi put vidio i tužioca Merisa Ćatu, kojem je također rekao da mu ništa ne vjeruje, te da se loše osjećao i da je "skočio i izašao". 

U kući našli CD sa snimkom sa Kuvajtske ambasade

Sutradan je ponovo razgovarao sa policajkama Sanelom Hasanbegović i Olgom Vukša i "one su mu isto ponovile od riječi do riječi". 

Nakon toga je imao svakodnevne kontakte s policijom, koja je dolazila na vrata, zvali su telefonom, a oni su sve što su dobijali proslijeđivali policiji.

Kaže da su ih iz policije najviše pitali za pištolj i da su oni pitali zbog čega je to bitno, da bi im bilo rečeno da "druga strana na tome insistira".

- Tad sam vidio da ima neka druga strana - rekao je. 

Ispričao je da im je neko u kući ostavio CD na kojem je bio snimak sa Kuvajtske ambasade u Velikoj aleji, te da su ga poslali na vještačenje u Kanadu. Na snimku se vidio kombi kako prolazi, ali nisu mogli odrediti ni boju niti išta, samo da je bilo srednje slovo A na tablici. 

Taj snimak je Memić odnio Džaferu Hrvatu (načelnik krim-policije MUP-a KS) i on mu je rekao da to ne daje nikome. 

Na upit tužioca šta mu je Hrvat rekao, kazao je da mu je rekao da je to teško ubistvo i da će dati sve od sebe da se to riješi. 

- Rekao je i da ima informaciju da je auto učesnik, ali da nije saobraćajna nesreća, da je autom prikliješten i da je onda udaren u glavu - rekao je.

Dan prije je, kako je ispričao, sa daidžom išao do Vahida Ćosića, (tadašnji komesar MUP-a KS), koji im je "izrazio saučešće i pričao samo kako jedva čeka da ide u penziju", te da je on rekao daidži: "Hajmo, možda čovjek ima posla". 

Opisao je i kako je tužilac Meris Ćato pokušavao da izbjegne susret s njim, a da ga je primio "zavaljen u fotelji s prekrštenim nogama i cigarom". 

- Pitao me je što sam dao u medije, a ja sam ga pitao radite li išta? Imate li obdukcioni zapisnik? On mi je rekao da nije moje da to znam i pitao me ko mi je rekao da nije saobraćajna nesreća. Rekao sam mu da sam ja pravno neuk i da ću doći s advokatom i otišao sam -  ispričao je Memić. 

Nakon toga ga je pozvala glavna tužiteljica Dalida Burzić s kojom su se on i njegov advokat Ifet Feraget sastali 15. marta.

- Izrazila je saučešće, rekla je da joj je žao i da će kazniti Merisa. Rekla je tada i da "on njega nije htio ubiti", a ja sam pitao ko, da bi ona rekla da nam ne može reći zbog istrage. Rekla je da je to bilo naguravanje koje je eskaliralo i pokazivala je čak kako je to izgledalo. Pričala je kako je Alisa jadna išla hodžama i u Aleju da se prisjeti. Ifet je pitao je li saslušana Alisa u Tužilaštvu, a ona je rekla da nije, da je to bio informativni razgovor. Rekla je: "Ja nju ne dam". Tražila je da ne idemo u medije, a onda je sutra izašao članak kako je porodica Memić nekorektna - ispričao je Memić. 

Ispričao je i da je 12. maja sa rođakom Rešadom Hadžićem bio u Jedinici za saobraćajne istrage i da ih je primio Hasan Dupovac. Rekao je da je taj razgovor trajao dva i po sata i da je to "maltene bio monolog".

- On je pričao kako su radili uviđaj, da je bio na obdukciji, kako je nosio pare od kuće da da za vozilo samo da im ne umakne... Složio se i on da je ubistvo, ali je rekao da nije metalna šipka, nego letva. Rekao je da se ovo u petak rješava, mahao je blokom za koji je rekao da su u njemu imena ubica. Rekao je i da hoće u postupak da uvuče auto, da bih ja više naplatio. Ja i Rešad smo se samo zgledavali - rekao je Memić, te dodao da im je Dupovac rekao da je Alisu saslušao u prisustvu roditelja i da je "bila hladna kao led i nije ništa rekla".

Također je opisao sastanak sa tužiteljicom Ivanom Petković, koja ga je "s vrata napala i pitala šta će mu advokat", te da mu je rekla da "nije tačno ono što je izjavio da je rekao Alija Čeljo". Kazao je da je on pitao jesu li ga oni saslušali i da je ona rekla da jesu, ali da se kasnije ispostavilo da nikad nije saslušan.

Kasnije se, kaže, njegov rođak Edin Arapović sastao s tužiteljicom Petković, posredstvom izvjesnog Crnovršanina.

- Oni su pričali i ona je rekla da joj je sve sumnjivo u vezi s ovim slučajem. Rekla je da svi lažu i da laže i porodica. Pitala ih je imam li ja s kim u zavadi od Budnja, od hotela - ispričao je Memić. 

Opisao je i sastanke sa federalnim tužiocima Vladom Miškovićem i Tihomirom Jurkom.

- Mišković me je pitao da se kladimo da su Romi ovo uradili. Ja sam mu rekao da se kladimo da nisu - kazao je Memić.

Perić: Otkud telefon kod Mutapa?

Sudija Branko Perić svjedoka je pitao otkud telefon njegovog sina kod Zijada Mutapa.

- To se pitamo evo šest godina - rekao je Memić. 

Memić će svjedočenje nastaviti zasad neutvrđenog datuma, kada će ga ispitati advokati odbrane. Nastavak suđenja bit će zakazan nakon porođaja drugooptužene Alise Ramić (rođena Mutap), zbog čega je najavljena pauza od oko mjesec.

Memića je uoči njegovog svjedočenja sudija Perić posavjetovao zbog izjava koje je davao u medijima, a tiču se advokata optuženih, te mu sugerisao da se suzdrži od takvih komentara.

- Mediji žele vaše izjave, ali to nije uvijek korisno za vas. Rizikujete da sebe dovedete od žrtve do krivca - kazao je Perić.

Memić je odgovorio i rekao Periću da razumije poruku, ali da on smatra da je najviše on omalovažavan od tih advokata.

- Meni je dijete ubijeno, jedino da odem kući da vidim da nije došao. Imam ogromno nepovjerenje u pravosuđe. Rekao sam da vjerujem u čestitost Branka Perića, hvala vam na savjetu, ja vas cijenim, nekad se ne mogu suzdržati - kazao je Memić.

Perić je kazao kako nije čuo da je iko njega konkretno omalovažao, te dodao da svjedok ima pravo da na sav glas kritikuje i da svi skandali i neefikasnost utječu i na njega, te da ni on sam nije zadovoljan.

Uoči Memićevog svjedočenja također je raspravljana nadženost Suda BiH u ovom predmetu.

Tužioci su iznijeli argumente zbog kojih sud jeste nadležan, a advokati su tvrdili suprotno.

Nakon kraće pauze, Sud je donio odluku da jeste nadležan u ovom slučaju. Sudija Perić, između ostalog, kazao je da je BiH kandidat za pristup Evropskoj uniji, te da je funkcionalnost pravosuđa izuzetno važan u tom procesu.

Istaknuo je da su predmeti Memić i Dragičević bili u fokusu međunarodne javnosti i izvještaja, te da su ova dva slučaja kompromitovala pravosuđe i nanijela štetu Bosni i Hercegovini. 

20211014085039_IMG_6970_edit_349215437231607.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.