open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Muškarac optužen zbog 10 krivičnih djela obljube djeteta, prijeti mu do deset godina zatvora
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Banjalučanina S. I. (23) zbog deset krivičnih djela obljube djeteta mlađeg od 15 godina.
11.12.2023. u 15:43
get url
text

Optužnicu je potvrdio Okružni sud Banja Luka, ali zbog zaštite maloljetne žrtve nisu poznati detalji.

S. I. je uhapšen 5. septembra ove godine na području Banje Luke i od tada se nalazi u pritvoru zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao uništiti dokaze važne za krivični postupak ili uticati na svjedoke, kao i bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Optuženom je u banjalučkom sudu zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji.

- Optužen je zbog 10 krivičnih djela obljuba nad djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS – navedeno je.

U stavu 1. stoji "ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačenu polnu radnju sa djetetom mlađim od 15 godina, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina", a u stavu 2. "ko neovlašteno snimi, proizvede, nudi, čini dostupnim, distribuira, širi, uvozi, izvozi, pribavlja za sebe ili za drugoga, prodaje, daje, prikazuje ili posjeduje dječiju pornografiju ili joj svjesno pristupa putem računarske mreže, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.