open-navfaktor-logo
search
Nakon izjava Macrona
Muslimani Malezije i Pakistana podržavaju bojkot francuskih proizvoda
Malezijske nevladine organizacije osudile su podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona karikaturama poslanika Muhammeda kao i Macronove antiislamske izjave.
27.10.2020. u 13:07
get url
text

- Razočarani smo nedavnim izjavama predsjednika Francuske Macrona, koji svojom politikom cilja na islam i muslimane - rekao je Mohd Azmi Abdul Hamid, predsjednik Savjetodavnog odbora Islamske organizacije Malezije (MAPIM).

Na izjavu Macrona da je "islam u krizi", Azmi je odgovorio kako "nije islam taj koji je u krizi, već Francuska, i o tome se treba razgovarati".

- Tolerisati napade i uvrede protiv religije nije sloboda izražavanja. Podržavanje antiislamskih karikatura opasan je potez. Pozivamo Macrona da odustane od ovog poteza, njegovi komentari o islamu potpuno su pogrešni. 'Sloboda vrijeđanja islama' ne bi trebala biti dio Francuske i francuskog naroda koji živi u harmoniji - naveo je Azmi.

"Provociranje muslimana"

Šef malezijskog ogranka Inicijative bojkot Izraela za Palestinu (BDS) Nazari Ismail opisao je Macronovu politiku prema islamu kao veliku nesreću.

- Određene zabrane nošenja marame od strane predsjednika Macrona i njegovi komentari o islamu su ekstremistički. Francuska vlada ovom praksom pokušava isprovocirati muslimane - smatra Ismail.

Macronova spremnost da dopusti protuislamske karikature predstavlja dopuštanje vrijeđanja poslanika Muhammeda, a to nema nikakve veze sa slobodom izražavanja i sekularizmom, dodao je Ismail.

- U zemlji s demokracijom zakon ne bi smio dopustiti takvo nešto. Macron je namjerno dopustio ove karikature - rekao je Ismail.

Dodao je kako francuska administracija ne pokazuje uspješan primjer pristupa prema vjerskim zajednicama u zemlji, te im preporučio uzimanje primjera novozelandske premijerke Jacinde Ardern u tom pogledu.

Poziv malezijskim muslimanima na bojkot francuskih proizvoda

Predsjednik Malezijskog muslimanskog pokreta (ABIM) Mohammed Faisal Abdul Aziz uputio je poziv malezijskim muslimanima na bojkot francuskih proizvoda.

- Podržavamo pozive na bojkot upućene islamskom svijetu nakon što predsjednik Macron nije odustao od govora mržnje protiv muslimana i pozivamo malezijske muslimane da bojkotiraju francuske proizvode - poručio je Abdul Aziz.

Naveo je kako se nada da će se u Francuskoj razviti atmosfera harmonije i solidarnosti između pripadnika različitih religija te dodao:

"Da bi se osiguralo suživot i socijalni mir, pripadnici svih religija moraju biti u dijalogu."

Pakistanci podržavaju bojkot 

Slične reakcije stižu i iz Pakistana, čiji građani također odgovaraju na pozive bojkota francuskih proizvoda zbog uvreda predsjednika te zemlje Macrona na račun poslanika Muhammeda, islama i muslimana. 

Saccad Avan, poduzetnik u Karachiju, pozvao je sve pakistanske građane da bojkotuju francuske proizvode i na taj način oštro odgovore Francuzima. 

On je kazao kako je važno da bojkot bude učinkovit i da Francuzi trebaju osjećati da izjave predsjednika Macrona vrijeđaju muslimane.

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen prosvjetni radnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhameda, a. s., Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani. Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhameda istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu. 

U mnogim zemaljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko, počeli su bojkoti farancuskih proizvoda. Pored toga, podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Erdogan turski narod je pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.