open-navfaktor-logo
search
Obnovljeno suđenje 
Mutap i ostali: Početkom jula završna riječ Tužilaštva BiH, odbijena četiri prijedloga dokaza odbrane
Na obnovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je četiri prijedloga dokaza odbrane, te su završne riječi optužbe zakazane za početak jula.
26.06.2023. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Slučaj Memić: Preslušavan snimak svjedočenja vještaka Kosa, Sud će pozvati Dizdarevića, Žuju i Kučukalića

Staniša Gluhajić, predsjednik Apelacionog vijeća, rekao je kako je Vijeće donijelo rješenje kojim su odbijeni prijedlozi odbrana optuženih Zijada Mutapa i Alise Ramić za izvođenje dodatnih dokaza, piše Detektor.

Odbrane su u podnesku, kako je naveo sudija Gluhajić, prijedloge dokaza dostavile Sudu 8. juna, a dan kasnije o njima se očitovalo i Državno tužilaštvo, koje se usprotivilo izvođenju dodatnih dokaza.

Gluhajić je dodao kako je drugostepeni postupak racionalna zakonska mjera, a ne način da se ponavlja prvostepeni postupak.

Odbrane su zatražile da se saslušaju doktori Jasminka Dželilović-Vranić, Azra Alajbegović i Žarko Savić na okolnosti vještačenja optužene Alise Ramić na Klinici za neurologiju.

- Vijeće je odbilo ovaj prijedlog jer nema osnove, pošto su odbrane od ovog dokaza eksplicitno odustale tokom prvostepenog postupka - naveo je sudija Gluhajić u obrazloženju rješenja.

Apelaciono vijeće odbilo je i saslušanje doktorice Elvedine Dervović, koja je bila dio tima za vještačenje Alise Ramić, obrazlažući to na način da je predsjednik tima doktor Abdulah Kučukalić saslušan i da se nalaz i mišljenje ovog tima već nalazi u sudskom spisu.

Odbijen je i prijedlog da doktor Ranko Kovačević ponovo vještači optuženu na okolnosti da li se mogu isključiti potres mozga i uzroci gubitka sjećanja.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je u martu ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH kojom su optuženi Mutap, Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Sudija Gluhajić je na kraju ročišta konstatovao da je završen dokazni postupak pred Apelacionim vijećem, te je iznošenje završne riječi Tužilaštva zakazano za 5. juli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.