open-navfaktor-logo
search
Zastrašivanje
MVP Turske osudilo upad njemačke policije i privođenje novinara "Sabaha"
Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije je osudilo neopravdano pritvaranje predstavnika frankfurtskog ureda lista "Sabah" od njemačke policije.
17.05.2023. u 16:22
get url
text

U saopćenju Ministarstva navodi se da je njemačka policija neopravdano privela predstavnike frankfurtskog dopisništva lista "Sabah" te da je to čin uznemiravanja i zastrašivanja turskih medija.

- Oštro osuđujemo ovaj gnusni čin. Očekujemo hitno oslobađanje novinara koji su bili meta lažne prijave pripadnika FETO-a zbog izvještavanja o aktivnostima terorističke organizacije FETO u Njemačkoj. Odmah nakon prvog kruga uspješnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, njemačke vlasti direktno pritvaraju spomenute novinare, a da ih uopće nisu pozvale da svjedoče, što smatramo smiješnim činom - poručeno je u saopćenju. 

Ističe se da je ovaj postupak Njemačke protiv slobode medija, koja "cijelom svijetu drži lekciju" o slobodi medija i izražavanja, otkriva njihov pristup dvostrukih standarda. 

Saznaje se također da je u vezi s privođenjem novinara "Sabaha" ambasador Njemačke u Turskoj Jurgen Schulz danas pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova. 

Njemačka policija upala u prostorije lista Sabah, za područje Evrope, koje se nalaze u Frankfurtu uhapsivši Ismaila Erela, predstavnika ovog medija za Njemačku, te direktora vijesti Cemila Albaya.

Kako su potvrdili izvori bliski ovom listu, pretresi su izvršeni i u stanovima Ismaila Erela i Cemila Albaya, a oduzeti su im računari i telefoni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.