open-navfaktor-logo
search
UN apeluje
Na 6,7 milijardi dolara povećati finansijsku pomoć za najsiromašnije pogođene virusom
Ujedinjene nacije apelovale su za povećanje finansijskih sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa u osjetljivim i ranjivim zemljama sa dvije milijarde na 6,7 ​​milijardi dolara.
07.05.2020. u 14:10
get url
text

Čelnik Ureda za humanitarna pitanja pri UN-u Mark Lowcock ponovio je da se ne očekuje da će vrhunac pandemije pogoditi najsiromašnije zemlje na svijetu za tri do šest mjeseci. Ali rekao je da već postoje dokazi da se prihodi smanjuju, radnja mjesta ukidaju, zalihe hrane padaju i cijene rastu, a djeca se ne vakcinišu redovno i nemaju dovoljan broj obroka.

Od prvobitnog apela 25. marta, UN je saopćio da je prikupljena milijarda dolara za podršku naporima u 37 osjetljivih zemalja u borbi protiv Covida-19, javio je BBC.

Novi apel objavljen je u četvrtak, a uključuje devet dodatnih ranjivih zemalja kao što su Benin, Džibuti, Liberija, Mozambik, Pakistan, Filipine, Sijera Leone, Togo i Zimbabve.

Lowcock je rekao da "u najsiromašnijim zemljama već možemo vidjeti kako se ekonomije smanjuju kako prihod od izvoza, doznaka i turizma nestaju."

- Ako sada ne preduzmemo nešto, trebali bismo biti spremni na značajan porast sukoba, gladi i siromaštva - upozorio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.