open-navfaktor-logo
search
Skupa stočna hrana
Na području Srebrenice smanjen broj mljekara, razlog niska otkupna cijena
Broj mljekara na području Općine Srebrenica je smanjen, a razlog je niska otkupna cijena, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede RS-a, područna jedinica Bijeljina.
12.09.2022. u 12:27
get url
text

Kontrolni asistent Ministarstva Predrag Jevtić kaže da na području te općine ima osam registrovanih proizvođača mlijeka.

- Broj mljekara je smanjen. Cijena stočne hrane je poskupjela, a proizvođači govore da je to jedan od osnovnih razloga. I u drugim općinama je broj farmera znatno smanjen i svakog dana se smanjuje - rekao je Jevtić, dodajući da nije poznato da li će doći do povećanja otkupne cijene mlijeka.

Mjesečna proizvodnja mlijeka farmera s područja Srebrenice je oko 22.000 litara.

- Otkupna cijena mlijeka je 0.,64 feninga po litru, i otkupljivači navode da je cijena niska zbog transporta. Mljekari iz Srebrenice mlijeko predaju mljekarama iz Gradačca, Inmer i Mig 99, a na osnovu urađenih analiza, kvalitet mlijeka je veoma dobar - ističe Jevtić.

Bračni par iz Zelenog Jadra kod Srebrenice Sanela i Mevludin Avdić imaju 23 grla stoke i žive od proizvodnje mlijeka. Mjesečno proizvedu 4.360 litara, a stočarstvom se bave dvadeset godina.

- Dosadašnja otkupna cijena mlijeka je bila katastrofalna jer od prodaje se mora kupiti stočna hrana i ostale životne namirnice. Ukoliko ne dođe do povećanja otkupne cijene, nećemo moći nastaviti s proizvodnjom mlijeka. Za tonu koncentrata trebam da izdvojim 1.400 KM, a za mjesec trebam dvije tone. Mi ćemo se boriti, ali ako ne budemo više mogli, odustat ćemo - izjavila je Feni Sanela Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.