open-navfaktor-logo
search
Pojačane kontrole
Na poljsko-bjeloruskoj granici 30 kilometara duga kolona kamiona
Zbog pojačanih kontrola usred migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, na graničnom prijelazu Bobrowniki zabilježena je kolona kamiona duga 30 kilometara.
15.11.2021. u 11:52
get url
text

Kolona kamiona formirana je zbog pooštrenih kontrola na poljskoj strani granice, nakon što je granični prijelaz Kuznica zatvoren iz sigurnosnih razloga.

Hiljade migranata suočavaju se s očajnim uvjetima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije (EU). Migranti, većinom iz Iraka, dobijaju pomoć u hrani i vodi. Gotovo 2.000 migranata, među kojima ima mnogo žena i djece, boravi u šatorima koje su postavili ispred graničnih ograda u šumskom području.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i u manjoj mjeri Latvijom. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da "koristi neregularnu migraciju kao sredstvo" i "pokušava destabilizovati EU" slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.