open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Na pregovore Rusije i Ukrajine stigao i Roman Abramovič
Nakon nekoliko online sastanaka, na kojima nije bilo pomaka, mirovni pregovori između ruske i ukrajinkse delegacije danas su nastavljeni uživo, u Istanbulu, u palači Dolmabahče.
29.03.2022. u 10:29
get url
text

Domaćin je Turska, a pregovaračima je uvodni govor jutros održao Recep Tayyip Erdogan.

On je istakao da očekuje solidan ishod pregovora, nakon što do sada nije postignut napredak. Reuters javlja da je došao i Roman Abramovič, koji je u pregovarački proces bio uključen i ranije u Bjelorusiji. Podsjetimo, glasnogovornik oligarha i milijardera Abramoviča potvrdio je kako sumnjaju da je otrovan za vrijeme pregovora između Ukrajine i Rusije.

Trovanje se, sumnjaju, dogodilo ranije ovog mjeseca. Time je iz kruga ljudi oko Abramoviča potvrđena priča koju je ranije danas objavio The Wall Street Journal. WSJ piše kako navodno iza trovanja stoji grupa tvrdolinijaša iz Moskve kojima nije odgovarao kraj rata.

S druge strane, američki obavještajci rekli su da je moguće kako uopće nije otrovan. Novinska agencija Reuters prenosi izjavu neimenovanog američkog dužnosnika koji je rekao da obavještajni podaci sugeriraju da su simptomi koje su doživjeli Roman Abramovič i dvojica ukrajinskih mirovnih pregovarača posljedica "utjecaja iz okoliša", a ne trovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.