open-navfaktor-logo
search
Privedeno 3.000 ljudi
Na protestima u Kazahstanu poginulo 26 demonstranata
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana saopćilo je kako je u neredima na antivladinim protestima poginulo 26 demonstranata.
07.01.2022. u 08:24
get url
text

U saopćenju ministarstva navedeno je kako je nastavljena operacija koju su u okviru vanrednog stanja pokrenuli pripadnici snaga sigurnosti.

Rečeno je kako je situacija stavljena pod kontrolu, te da su očišćene zgrade uprave i općina u svim gradovima, a širom zemlje je postavljeno 70 kontrolnih tačaka.

- Pripadnici snaga sigurnosti su u Almatiju uspostavili javni red, te stavili pod zaštitu strateške lokacije. Nastavljena je akcija čišćenja ulica - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je kako je nivo opasnosti od terorizma podignut na "kritični crveni". Smrtno je stradalo 26 demonstranta, a 18 je povrijeđeno.

U saopćenju je navedeno kako je u neredima privedeno više od 3.000 ljudi.

Povećanje cijena LNG plina i pogoršana socioekonomska situacija u Kazahstanu bili su povod masovnih protesta koji su 2. januara izbili na zapadu zemlje. Tokom protesta došlo je do sukoba snaga sigurnosti i demonstranata, a predsjednik države Kassym-Jomart Tokayev je nakon toga prihvatio ostavku Vlade premijera Askara Mamina.

Nakon protesta prvenstveno je vanredno stanje proglašeno u gradovima Nur Sultanu i Almatiu, a potom i regiji Mangistau. Potom je proglašeno vanredno stanje u cijeloj zemlji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u četvrtak je objavilo da je 2.298 osoba privedeno tokom protesta. U saopćenju se također navodi da je 748 pripadnika snaga sigurnosti povrijeđeno, a 18 ih je poginulo tokom protesta

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.