open-navfaktor-logo
search
Radovi u septembru
Na putu prema moru: Rekonstrukcija tunela Crnaja koštat će 12,8 miliona KM
Projekat rekonstrukcije tunela Crnaja na cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica, dužine 565 metara, ugovoren je sa izvođačem radova JV HP INVESTING d.o.o. Mostar i EURO ASFALT d.o.o. Sarajevo, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 12.833.631,32 KM.
18.07.2020. u 08:03
get url
text

Radovi će se finansirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banka za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke. Kako su nam kazali u Javnom preduzeću Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, izvođač radi na pripremnim radovima osiguranja potrebne opreme i materijala za realizaciju ovog zahtjevnog projekta rekonstrukcije koji se implementira u sklopu Programa modernizacije cestovnog sektora u FBiH.

Početak radova predviđen je za 15. septembar ove godine. Rekonstrukcija tunela Crnaja, koji se nalazi na izuzetnom frekventnom putu koji povezuje Bosnu sa Hercegovinom, Neumom i ostalom jadranskom obalom, trebala je startati još 2019.

- Tačno je da su radovi najavljeni prošle godine. Međutim, zbog razmatranja alternativa za preusmjerenje prometa tokom izvođenja radova na tunelu Crnaja, te zbog rekonstrukcije tunela Vranduk i radova na više putnih pravaca na magistralnim cestama u FBiH, situacija u prometu je bila  veoma zahtjevna zbog čega se realizacija ovog projekta prenijela u ovu godinu. Treba istaći da je rok izvođenja radova od 16 mjeseci podijeljen u dvije etape sa najmanjim prometom.

Promet u tunelu će se odvijati naizmjenično jednom trakom, uz poštivanje signalizacije na ulaznom i izlaznom portalu tunela Crnaja. U periodu od juna do septembra, kada je intenzitet prometa na ovoj dionici najveći, promet kroz tunel će se odvijati u oba smjera – istaknuli su nam u Cestama FBiH.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.