open-navfaktor-logo
search
Tokio
Na samrti rekao policiji da je na japanskoj listi najtraženijih skoro 50 godina
Muškarac na samrti u japanskoj bolnici rekao je da je jedan od najtraženijih bjegunaca u zemlji i da je bio u bijegu skoro 50 godina jer je bio dio radikalne grupe koja je vršila bombaške napade 1970-ih, saopćila je policija.
04.02.2024. u 07:50
get url
text
Satoshi Kirishima
Satoshi Kirishima

Nakon što je primila dojavu, policija je prošle sedmice otišla u bolnicu u blizini Tokija da ispita 70-godišnjeg muškarca. Rekao im je da ima rak i da želi umrijeti pod svojim pravim imenom, Satoshi Kirishima, umjesto pod svojim pseudonimom, te je otkrio ranije nepoznate detalje o bombaškim napadima, saopćila je policija, prenosi The Guardian.

U ponedjeljak, četiri dana nakon ispitivanja, muškarac je preminuo, a policija nije potvrdila njegov identitet. DNK testovi obavljeni na njemu i srodnicima pokazali su da su kompatibilni, objavio je Kyodo News u petak. Policija nije htjela potvrditi taj izvještaj.

- Vjerujemo da je muškarac koji je preminuo u bolnici nakon što je tvrdio da je Satoshi Kirishima zapravo bio osumnjičeni - rekao je u četvrtak šef Nacionalne policijske agencije Yasuhiro Tsuyuki.

Rođen 1954. godine, Kirishima je bio student u Tokiju kada se uključio u ekstremizam i pridružio se Istočnoazijskom antijapanskom oružanom frontu, militantnoj grupi koja je izvela niz bombaških napada na velike japanske kompanije 1970-ih. Osam ljudi je poginulo, a više od 160 je povrijeđeno u bombaškom napadu na zgradu Mitsubishi Heavy Industries 1975. godine, za koji je okrivljena grupa.

Kirishima je navodno bio umiješan u niz bombaških napada. Tražili su ga pod optužbom da je aktivirao tempiranu bombu u zgradi u luksuznoj četvrti Ginza u Tokiju u aprilu 1975. godine u kojoj niko nije povrijeđen.

Iako nije ključni član grupe, za njega se govorilo da je jedini od deset članova koji nikada nije uhvaćen.

Dok je bio u bijegu, Kirishima nije imao mobilni telefon ili zdravstveno osiguranje i plaću je dobijao u gotovini kako bi izbjegao da bude otkriven, navodi javna televizija NHK.

U petak su policijski istražitelji izvršili raciju u građevinskoj kompaniji u kojoj je radio pod pseudonimom Hiroshi Uchida oko 40 godina, objavili su NHK i drugi mediji.

Fotografija na Kirishiminoj potjernici prikazuje ga kako se smije, s dugom kosom i naočarima.

Dva člana grupe osuđena su na smrt, uključujući njenog osnivača Masashija Daidojija, koji je umro na smrtnoj kazni 2017.

Dvojica od osam članova grupe koji su optuženi su pušteni na slobodu 1977. godine, kao dio sporazuma o kojem je pregovarala druga radikalna grupa, japanska Crvena armija, kada je otela avion Japan Airlinesa u Bangladešu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.